Canonul cel Mare la Catedrala episcopală din Caransebeș

Canonul cel Mare la Catedrala episcopală din Caransebeș

Album foto
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat miercuri, 29 martie, Slujba Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul
Autor: Serviciul Prezidial
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat miercuri, 29 martie, Slujba Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. În această zi din Săptămâna a cincea a Postului Mare Preasfinția Sa a îndemnat pe credincioși să stăruiască în credință și să practice pocăința autentică. „Ne-am întărit duhovnicește, am primit putere de sus și har peste har, citind cu multă luare aminte acest canon de pocăință, care într-adevăr ne poartă în viețile sfinților și mai ales ne poartă în istoria Vechiului Testament. Canonul ne întărește ca să putem continua lupta cea bună, să ne încurajăm unii pe alții, să nu ne pierdem credința, să nu ne împuținăm în credință, să avem aceeași râvnă și evlavie și să învățăm de la sfinții din Vechiul și Noul Testament cum s-au pocăit autentic și cum L-au urmat pe Mântuitorul Hristos.”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Foarte mulți credincioși alături de elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” și studenți teologi de la Secția de teologie din Caransebeș au fost prezenți la momentul de rugăciune care ne duce cu gândul la adevărata pocăință. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. „Cu toții am rostit din inimă stihul «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă!» și sperăm că Dumnezeu, Tatăl nostru Cel primitor, va primi și pocăința și umilința noastră și această rugăciune pe care împreună am înălțat-o înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Îl rugăm de asemenea, pe Sfântul Andrei Criteanul să ne ajute să înțelegem și noi toate alcătuirile liturgice pe care el ni le-a lăsat și mai ales să încercăm să urcăm pe scara sfintelor virtuți ale desăvârșirii, ca în vârful acestei scări duhovnicești să-L întâlnim pe iubitul nostru Mântuitor, pe Domnul și Stăpânul vieții noastre, ca El să ne de-a cununa mântuirii și a vieții celei veșnice”, a adăugat Ierarhul Caransebeșului.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul s-a citit, în patru părți, în primele zile ale Postului Mare, iar la Denia de miercuri, din a V-a săptămână, canonul a fost citit integral. Canonul cel Mare este un canon de pocăință, adică un lung imn liturgic cu peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului. Această sfântă slujbă ne arată păcatele de care trebuie să fugim, pentru că toate personajele importante din Sfânta Scriptură sunt spre explicare și puse înaintea noastră ca să luăm aminte de ce trebuie să fugim și pe cine trebuie să urmăm.


Data: 30 martie 2017 • Vizualizări: 2470