Catedrala istorică din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul

Catedrala istorică din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul

Album foto
La praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, catedrala istorică din Caransebeș și-a sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din urbea de pe Timiș și Sebeș și-a cinstit ocrotitorul, prilej cu care Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a participat un număr însemnat de credincioși atât din municipiu, cât și din alte localități.

„Ne bucurăm foarte mult că am slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala istorică din Caransebeș, închinată «Sfântului Mare Mucenic Gheorghe». În această catedrală, au fost găzduite toate evenimentele importante care au marcat istoria Episcopiei Caransebeșului. Inclusiv cel de-al treilea episcop al Caransebeșului, tocmai în Duminica Tomii, a fost înscăunat în această catedrală ca episcop al Caransebeșului, Duminica Tomii din anul 1910. De asemenea, ne-am bucurat foarte mult că atât preoții slujitori din această catedrală, cât și credincioșiii au venit îmbrăcați în straie de sărbătoare, au venit ca împreună să îl cinstim pe mucenicul lui Hristos, cel care a înțeles deplin mesajul Evangheliei Mântuitorului din această zi: «Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni. Dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi». Mucenicul lui Hristos a înțeles acest cuvânt de aceea și-a asumat Crucea și jertfa, și-a asumat martiriul pentru că și-a dorit să-L urmeze pe Hristos până la sacrificiul suprem. Noi trebuie să-i urmăm pe sfinți, căci sfinții și, în special, martirii și mucenicii au călcat pe urmele lui Hristos. Dacă Hristos nu a fugit de Cruce, ci Și-a întins brațele pe Crucea Golgotei, și noi suntem datori să ne jertfim unii pentru alții și cu toții să ne jertfim pentru Biserica pe care Domnul a întemeiat-o, Biserica cea una întâi sobornicească și apostolească. Să-L propovăduim pe Mântuitorul Iisus Hristos și să învățăm de la Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cum putem fi și cum putem deveni și cum putem rămâne și noi, până la sfârșitul vieții, purtători de biruință, căci fiecare zi din viața noastră trebuie să fie cu biruință în lupta la care suntem chemați pentru câștigarea Împărăției Cerurilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei istorice „Gheorghe Dobreanu”.

Catedrala istorică din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.


Data: 23 aprilie 2018 • Vizualizări: 1016