Catedrala istorică din Caransebeș și-a sărbătorit hramul

Catedrala istorică din Caransebeș și-a sărbătorit hramul

Album foto
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Catedrala istorică din Caransebeș și-a prăznuit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Catedrala istorică din Caransebeș și-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a slujit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul catedral „Gheorghe Dobreanu”. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Ioan Nicola, fost protopop al Caransebeşului, a fost distins cu ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a II-a pentru clerici, iar părintele Gheorghe Tistu, dirijorul corului Catedralei episcopale din Caransebeș, a fost hirotesit iconom. La final, toți cei prezenți au primit iconițe precum și ouă roșii, drob și cozonac.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Lucian a vorbit despre Sfântul Gheorghe, model de biruinţă în lupta împotriva păcatului: „L-am sărbătorit astăzi, în cea de-a patra zi a Sfintelor Paști, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul acestei vechi catedrale, dar și al întregii noastre eparhii. De altfel, stema noastră episcopală îl are în centru pe acest mare mărturisitor al credinţei creştine. În această săptămână a luminii şi a biruinței, îl avem ca model de viețuire duhovnicească, pe cel care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a biruit capetele văzuților și nevăzuților vrăjmași. De aceea, şi noi îl rugăm pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință, să ne ajute să fim și să devenim purtători de biruință asupra păcatului”.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului de pe Timiș și Sebeș.

Data: 23 aprilie 2014 • Vizualizări: 1303