Ceasurile Împărătești la catedrala episcopală din Caransebeș

Ceasurile Împărătești la catedrala episcopală din Caransebeș
Vineri, 3 ianuarie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba Ceasurilor Împărătești
Autor: Serviciul Prezidial
Vineri, 3 ianuarie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba Ceasurilor Împărătești la catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, în prezența a numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Ceasurile Împărătești se săvârșesc în ajunul praznicelor Naşterii Domnului şi Botezului Domnului, precum şi în Sfânta şi Marea Vineri. Acestea cuprind cântări, rugăciuni şi citiri din Sfânta Scriptură legate de praznicele pe care le vestesc.

Slujba Ceasurilor Împărătești s-a săvârșit în zi de vineri deoarece Ajunul Bobotezei este în zi de duminică, iar când Ajunul Arătării Domnului este sâmbăta sau duminica slujba Ceasurilor Împărătești se săvârșește vinerea, ziua precedentă, deoarece sâmbătă și duminica nu este post negru. În ziua Ajunului, fiind rânduială specială, se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, știut fiind faptul că în Ajunul celor două praznice, împreună cu Ceasurile Împărătești, se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Data: 3 ianuarie 2014 • Vizualizări: 1440