Cerc pastoral în Parohia Verendin

Cerc pastoral în Parohia Verendin

Album foto
Clericii aparținători Cercului pastoral-misionar Domașnea-Valea Cernei s-au întrunit joi, 23 martie, la Parohia Verendin din Protopopiatul Băile Herculane, alături de ei fiind și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
În Biserica Parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost oficiată Liturghia Darurilor înainte sfințite de către un sobor de preoți în prezența Ierarhului, în cadrul căreia a fost susținută o predică la Duminica a IV-a din Post, a Sfântului Ioan Scărarul, de către părintele Adrian-Daniel Staicu de la Parohia Bogâltin și o cateheză cu tema „Temeiuri patristice pentru cinstirea sfintelor icoane” prezentată de părintele Nicolae Martin Valușescu de la Parohia Cornereva.

Fiind în apropierea zilei în care patriarhul Justinian Marina a trecut la cele veșnice, a fost săvârșită o slujbă de pomenire la finalul Sfintei Liturghii. De asemenea, și Veniamin Nistor, episcopul martir al Caransebeșului a fost pomenit. Întreaga zonă a cercului Domașnea-Valea Cernei a reprezentat în perioada regimului comunist o adevărată luptă de apărare a dreptei credințe, de aceea cei care nu s-au lepădat de Hristos și au suferit pentru biserica Lui, au fost pomeniți în rugăciune.

„Este știut faptul că în această zonă a existat în perioada comunistă o rezistență importantă împotriva regimului instaurat în 1948, în țara noastră. De aceea am ales această biserică din Parohia Verendin ca să facem o slujbă de pomenire pentru Justinian Patriarhul, pe care îl comemorăm la 40 de ani de când a trecut la cele veșnice, dar și pentru odihna sufletului robilor lui Dumnezeu preoți și credincioși, care au rămas verticali și au apărat Ortodoxia în timpul regimului care impunea adeseori lepădarea de Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Tot în prima parte a fost vernisată și o expoziție de icoane vechi aduse de către preoții aparținători cercului din parohiile în care slujesc.
Subiectele ce au fost prezentate la conferința din cea de-a doua parte au avut în centrul atenției cele două teme, ale anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și a anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Primul referat s-a intitulat „Icoana în viața creștinului ortodox: comuniune cu sfinții și cu Biserica Ortodoxă” și a fost susținut de părintele Pavel Găină de la Parohia Pecinișca, iar cel de-al doilea „Justinian Patriarhul. 2017 – împlinirea a 40 de ani de la trecerea la cele veșnice – prezentare biografică”, expus de părintele Răzvan Rădoi de la Parohia Globurău.

După prezentarea referatelor au fost luări de cuvânt pentru aprofundarea temelor din cadrul conferinței. De asemenea, s-au mai discutat la această întâlnire și probleme legate de pastorația și misiunea fiecărui preot în parohia pe care o păstorește.


Data: 24 martie 2017 • Vizualizări: 3355