Cerc pastoral-misionar în Parohia Sichevița

Cerc pastoral-misionar în Parohia Sichevița

Album foto
Joi, 8 octombrie, în Parohia Sichevița, Protopopiatul Moldova-Nouă, a avut loc cel de-al 15-lea Cerc patoral-misionar, dintre cele 19 organizate de Episcopia Caransebeșului anul acesta
Autor: Serviciul Prezidial
Joi, 8 octombrie, în Parohia Sichevița, Protopopiatul Moldova-Nouă, a avut loc cel de-al 15-lea Cerc pastoral-misionar, dintre cele 19 organizate de Episcopia Caransebeșului anul acesta, cu ocazia proclamării anului 2015 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”. Astfel în biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime” din Sichevița, un sobor de preoți din cadrul Cercului pastoral-misionar Moldova-Nouă au săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La momentul potrivit părintele Alin Rada de la Parohia Moldoviţa a prezentat o predică la Duminica a 21-a după Rusalii, pornind de la textul evangheliei de la (Luca 8, 5-15), care relatează Pilda Semănătorului. De asemenea a fost expusă și o cateheză cu tema „Cinstirea sfinţilor în Biserica Ortodoxă”, prezentată de părintele Ioan-Virgiliu Matei de la Parohia Şuşca. Pentru preoții trecuți la Domnul din parohiile aparținătoare cercului a fost oficiată, la sfârșitul Sfintei Liturghii, o slujbă de pomenire.

În cadrul lucrărilor, din a doua parte a zilei, a fost susținută o meditaţie biblică de către părintele Remus Căta de la Parohia Moldova Nouă, pornind de la textul scripturistic: „Fiind, dar, împreună-lucrători cu Hristos, vă îndemnăm să nu primiţi în zadar harul lui Dumnezeu” (II Cor. 6,1).

Conferinţa propriu-zisă a avut ca temă „Parohia, o comuniune-comunitate euharistică în Hristos, mărturisitoare prin cult şi faptă: Sfânta Liturghie, Sfintele Taine şi serviciile religioase oficiate în biserica parohială – expresia unităţii parohiei ortodoxe române”. Cu privire la această temă a fost prezentat un referat de către părintele Daniel-Constantin Nistoran de la Parohia Gornea. De asemenea au mai fost expuse încă două referate de către părintele Zaharia-Cristian Ienea de la Parohia Berzasca și părintele Ion Nedelcu de la Parohia Moldova Nouă. La întrunire au fost prezenți și profesorii de religie din cadrul cercului pastoral-misionar, precum și stareţa şi duhovnicul Mănăstirii Gornea.

„Temele dezbătute sunt legate de anul omagial al misiunii și pentru că i-am avut și pe profesorii de religie împreună cu noi, am vorbit și de misiunea și propovăduirea evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și de la catedră. Așadar, încă o dată, am subliniat și aici pe Clisura Dunării, că este foarte important să avem o comunicare și o conlucrare între preoții parohi și profesorii de religie, astfel încât, misiunea și propovăduirea să fie articulată, viabilă și dinamică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

După prezentarea referatelor au fost purtate discuții și dezbateri pe marginea subiectelor expuse, precum și problemele cu care se confruntă preoții și profesorii de religie în unitățile parohiale, respectiv în unitățile de învățământ.


Data: 8 octombrie 2015 • Vizualizări: 1096