Cerc Pastoral-Misionar la Fizeș

Cerc Pastoral-Misionar la Fizeș
Joi, 10 august 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Fizeș, s-a desfășurat întâlnirea centrului Pastoral – Misionar Bocșa
Autor: Pr. Cosma Cosmin
Joi, 10 august 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Fizeș, s-a desfășurat întâlnirea centrului Pastoral – Misionar Bocșa. Pentru începutul întrunirii, s-a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului, preoți slujitori fiind Pr. Zaharie-Petrică Ghimboașă de la Biserica „Înălțarea Domnului” Berzovia – Protos, Pr. Cosma Florin Cosmin de la Biserica „Sf. Mare Mc. Gheorghe” Dognecea și Pr. Vasilică Mutașcu, Preotul gazdă al întrunirii, strana fiind formată din restul preoților prezenți.

Totodată, atât la slujba Paraclisului cât și la partea administrativă și de discuții de după, cu toții ne-am bucurat de prezența părintelui protopop Gheorghe Șuveți ce a supravegheat desfășurarea întregii întruniri, intervenind în discuțiile cercului pastoral exact la momentele potrivite prin împărtășirea din experiența sa într-ale pastorației, îndemnând dar totodată și explicând ce înseamnă acest „tact pastoral”.

După terminarea slujbei Paraclisului, am ascultat referatul părintelui Chicoș Alin de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Ocna de Fier, referitor la slujba înmormântării, obiceiuri, tradiții, superstiții și realitatea din parohii cu fel de fel de datini și obiceiuri, referatul a avut momente de intervenție din partea colegilor pe marginea temei, întrucât fiecare dintre noi ne-am „lovit” la un anumit moment dat, de situații inedite sau cel puțin ieșite din comun și care te pun serios pe gânduri privind superstiția oamenilor cu privire la înmormântare.

După finalizarea referatului, preoții prezenți în frunte cu părintele protopop au continuat discuțiile cu păreri, impresii, comentarii pe marginea temei, subliniind astfel rolul pastoral al preotului în propovăduirea în special prin cateheze a rânduielilor creștinești cu privire la înmormântare și eliminarea superstițiilor demne de Ev Mediu ale enoriașilor aflați în cele mai sensibile și fragile momente ale vieții lor. Părintele coordonator de centru, Doru Melinescu de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa Vasiova, ne-a prezentat la finalul discuțiilor, ceea ce urmează luna următoare, la întâlnirea ce va avea loc la Șoșdea.

Printre lucrurile discutate la întrunire, ca o concluzie a întrunirii, reamintim importanța, rolul și rostul preotului, a diplomației sau tactului pastoral în abordarea și gestionarea situațiilor neobișnuite în mod special dar și a catehizării cu fiecare astfel de tristă ocazie(înmormântarea) a credincioșilor aflați în pierderea a cuiva drag din familiile lor.

Întrunirea s-a terminat cu rugăciunea de încheiere, urmând ca următoarea întâlnire în aceeași formulă, să fie în luna septembrie unde ne vor aștepta noi discuții angrenante și ziditoare de suflet.

Data: 12 august 2017 • Vizualizări: 777