Cercetare chiriarhală la Mănăstirea Poiana Mărului

Cercetare chiriarhală la Mănăstirea Poiana Mărului

Album foto
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Lucian,Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Poiana Mărului
Autor: Serviciul Prezidial
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți a reprezentat pentru Mănăstirea Poiana Mărului o zi de bucurie duhovnicească datorată vizitei Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahala ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul. La slujbă au participat autorități locale alături de un un număr mare de credincioși.

„Am socotit de bine ca în această perioadă a Triodului să poposim duhovnicește în sfintele noastre mănăstiri și schituri din cadrul Episcopiei Caransebeșului. Am început acest pelerinaj duhovnicesc slujind la astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Poiana Mărului, urmând ca în celelalte duminici să slujim și la celelalte mănăstiri și schituri din cadrul eparhiei noastre. Bucuria este mare pentru că Dumnezeu a rânduit ca în această perioadă, în urmă cu 12 ani, să vin în Banatul de Munte ca episcop al istoricei eparhii a Caransebeșului. Tocmai în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți în urmă cu 12 ani am fost instalat și prezentat clerului și poporului din această eparhie de către vrednicul de pomenire mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu”, a precizat în cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din parohia Măru înainte de Revoluţia din 1989. Lucrările începute au fost sistate datorită opoziţiei regimului comunist însă odată cu reînfiinţarea Episcopiei în anul 1994 cu binecuvântarea vrednicului de amintere Episcopu Emilian Birdaş al Caransebeşului s-au reluat lucrările de ctitorire care s-au întrerupt la scurt timp din lipsa de fonduri. Reluarea construirii aşezământului monahal a reînceput în anul 2000 când cu binecuvântarea Părintelui Episcop Laurenţiu al Caransebeşului s-au demarat lucrările de ridicare a bisericii mănăstireşti, finalizate doi ani mai târziu. Biserica zidită în cadrul complexului monahal şi-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008 prin lucrarea mâinilor Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă împreună cu obştea de călugăriţe care a adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirilor ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei. Osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a chiliilor, trapezei şi anexelor gospodăreşti.

Data: 12 februarie 2018 • Vizualizări: 1154