Colindători români la românii din Sărcia – Voivodina

Colindători români la românii din Sărcia – Voivodina
Duminică, 13 decembrie, Corul Protopopiatului Ortodox Român din Reşiţa a susţinut un concert de colinde la Sărcia, Serbia
Autor: Protopop Petru Berbentia
Cu dorinţa de a participa la un act de păstrare a tradiţiei străbune şi în încercarea de a sprijini dulcea vorbă românească, Corul Protopopiatului Ortodox Român din Reşiţa a răspuns invitaţiei comitetului parohial şi preotului administrator de la Parohia Ortodoxă Română din Sărcia, Serbia, cei 18 preoţi ce alcătuiesc această formaţie corală au prezenţi în seara duminicii din 13 decembrie, pentru a susţine un concert de colinde străbune.

Veniţi de la sute de kilometri, componenţii corului dirijat de părintele Irinel Dinu de la Parohia Văliug, au fost întâmpinaţi cu mare bucurie de membrii comunităţi româneşti, în comitetul de organizare fiind dl. Valeri Moşescu - organizatorul principal, d-l. Dorel Pancaricean, preşedintele Consiliului parohial, dl. Pavel Pancaricean Lonti - poet în grai bănăţean şi membru al Consiliului parohial, precum şi un mare număr de credincioşi. Între cei prezenţi a fost şi noul paroh al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Sutjeska ( Sărcia). Pentru început, protopopul Reşiţei, pr. Petru Berbentia şi preotul paroh Cristian Popi au săvârşit slujba Vecerniei, iar toţi ceilalţi 17 preoţi prezenţi au susţinut pe glasurile „bănăţene”, cântarea de strană.

După ce prot. Berbentia a transmis cuvântul de binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, seara a continuat cu colindele cântate de un grup de copii din Sărcia, ultimii şi puţinii care mai învaţă la secţia românească a şcolii „Ivo Lola Ribar” din sat şi care, au fost îndrumaţi de d-na Jana Miloş şi de domnul învăţător. A urmat concertul susţinut de preoţii veniţi din România, la fiecare colindă oferindu-se explicaţii şi învăţături ce s-au voit a fi un îndemn pentru sărbătorirea cu bucurie a Naşterii Domnului. În final, pr. Cristian Popi şi preotul sârb au adresat cuvinte de mulţumire, iar d-l Valeri Moşescu a oferit din partea Comitetului Parohial, corului şi prot. Petru Berbentia, diplome de excelenţă.

Din partea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu a cărui binecuvântare a venit corul reşiţean, preoţii au împărţit iconiţe cu Naşterea Pruncului Sfânt. Seara s-a încheiat cu o agapă a bucuriei întâlnirii între fraţii de aceaşi limbă şi credinţă. Să ne ajute Dumnezeu să putem lucra în continuare împreună pentru păstrarea identităţii noastre şi a credinţei strămoşeşti.

Data: 15 decembrie 2015 • Vizualizări: 572