Colinde la Librăria „Semn de carte”

Colinde la Librăria „Semn de carte”
Manifestare culturală în Reşiţa
Autor: Pr. Petru Berbentia
Vineri, în 21 decembrie, Casa de Cultură a studenţilor din Reşiţa a organizat o întâlnire de suflet la librăria „Semn de carte” din Reşiţa, locul unde se întâmplă cele mai multe dintre activităţile de cultură din oraşul de pe Bârzava. În prezenţa multor studenţi, dar şi a unor oameni de cultură din municipiu, în pragul sărbătorilor de iarnă, Casa de Cultură a Studenţilor din Reşiţa, în parteneriat cu Asociaţia „Cogito“ şi Librăria „Semn de carte”, a lansat un nou număr al publicaţiei „Case tradiţionale din Banat“ dar şi albumul de fotografii „Misterele Banatului în imagini”, album ce reuneşte câteva instantanee imortalizate de tineri fotografi reşiţeni. Prezentarea a fost făcută de către doamna Camelia Duca, cea care a iniţiat şi conduce această librărie.

Invitaţi speciali la acest eveniment au fost membrii gupului coral „Strana Strămoşească” de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul reşiţean Govândari. După ce a făcut o scurtă prezentare a cântului bisericesc din toată ţara, exemplificand diferenţele melodice dintre cântarea de strană din Banat, Ardeal şi „vechiul Regat”, preotul Petru Berbentia a explicat ce înseamnă colinda şi de ce o cântăm. Apoi, timp de aproape o oră, grupul a cântat multe dintre colindele noastre populare tradiţionale, oferind şi explicaţii lămuritoare despre mesajul fiecărei colinde.

Prezent la eveniment, Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, a oferit explicaţii suplimentare despre unii dintre autorii cunoscuţi ai colindelor cântate. Cei prezenţi au fost fericiţi şi au cântat împreună cu „Strana Strămoşească”, vechile noastre colinde, iar Adela-Maria Berbentia, directorul Casei de cultură a oferit tinerilor materiale promoţionale de sărbători. Cei prezenţi şi-au manifestat dorinţa de a mai participa la asemenea seri de cultură şi credinţă.


Data: 22 decembrie 2012 • Vizualizări: 586