Colinde românești în biserica din Sărcia – Voivodina

Colinde românești în biserica din Sărcia – Voivodina
Corul preoților din Protopopiatul Reșița a susținut un concert de colinde în Parohia Sărcia din Banatul Sârbesc
Autor: Protopop Petru Berbentia
Actele de cultură sunt importante doar dacă îşi ating scopul şi contează destul de puţin dacă sunt desfăşurate în mari metropole sau în localităţi mici. Dacă în actul de cultură se implică mai mulţi participanţi, aproape că nu mai contează locaţia pentru că însuşi Hristos Domnul ne-a sigurat că „ ...unde sunt doi sau trei adunaţi...” în numele Lui, acolo este prezent şi El. Şi pentru că Biserica a reprezentat de-a lungul vremii un focar de cultură şi de păstrare a sentimentului naţional, orice act de cultură desfăşurat în Biserică capătă greutate şi consistenţă, iar dacă aceste manifestări cultural-religioase sunt promovate de românii şi pentru românii de peste hotare, atunci ele dobândesc valoare de simbol.

La un asemenea act de păstrare a tradiţiei străbune şi în încercarea de a salva vorba românească, Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sărcia ( Sutjeska)- Serbia a invitat corul Protopopiatului Ortodox Român din Reşiţa la o seară de colinde. e știe că satul Sărcia se afla lânga satul Șurian și aveau parohie comună. Pe locul actual al satului, la 1796 s-a sfințit o biserică, iar preot a fost Grigorie Petrovici. Această biserică a ars într-un mare incendiu în anul 1894. Actuala biserică, cu hramul „Sf. M. M. Dimitrie”, a fost sfinţită în anul 1896 de către episcopul Ioan Mețianu. Din anul 1983, Sărcia nu a mai avut un preot paroh şi serviciile religioase au fost asigurate de preotul din Ecica şi de preotul din Toracu Mare, care asigură şi azi asistenţă duhovnicească pentru sărcinenţi. În cadrul bisericii a activat un cor încă pe la sfârșitul secolului XIX până în 2003,iar la oficiul parohial s-a deschis o bibliotecă românească dotată în foarte mare măsură de credincioşii reşiţeni din parohia păstorită de prot. Petru Berbentia, care a şi deschis oficial şi a binecuvântat noua bibliotecă în acest an.

Veniţi de la sute de kilometri, componenţii corului dirijat de părintele Irinel Dinu de la Parohia Văliug, au fost întâmpinaţi cu mare bucurie de membrii comunităţi româneşti, în comitetul de organizare fiind dl. Valeri Moşescu- organizatorul principal, d-na. Nicoleta Suciu- redactor al emisiunii în limba română de la postul regional „Radio Seceani”, dl- Aurel Jurj- preşedintele Consiliului parohial, dl. Pavel Pancaricean Lonti - un foarte cunoscut poet dialectal, precum şi un foarte mare număr de credincioşi. Seara a început cu slujbaVecerniei, săvârşită de Protopopul Reşiţei, pr. Petru Berbentia, toţi ceilalţi 16 preoţi prezenţi susţinând cântarea de strană pe glasurile „bănăţene”.

După otpustul slujbei de seară, pr. Berbentia a adus binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, apoi a prezentat gândul cu care preoţii din România au venit la Sărcia. Şi pentru că s-au întors acasă de la Festivalul obiceiurilor tradiţionale de iarnă desfăşurat la Toracu Mare, cei şapte copii români ce învaţă la secţia românească a şcolii din Sărcia, conduşi de profesorul Daniel Ursulescu, au fost invitaţi pe soleea bisericii, unde au susţinut un mini-concert de colinde şi au recitat poezii în limba română. Seara a continuat cu colindele cântate de preoţi, colinde ce au fost prezentate de prot. Berbentia, care la fiecare bijuterie muzicală a oferit explicaţii şi învăţături ce s-au voit a fi un îndemn pentru sărbătorirea cu bucurie a Naşterii Domnului şi pentru păstrarea limbii şi tradiţiilor româneşti.

Pentru că în timpul concertului au sosit şi prot. Gheorghe Ianeş de la Satu Nou, dar şi pr. Cristian Popi de la Toracu Mare, cei doi preoţi români din Serbia au mulţumit oaspeţilor pentru concertul susţinut şi şi-au manifestat nădejdea că asemenea manifestari creştine şi româneşti se vor desfăşura şi cu alte ocazii. Din partea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu a cărui binecuvântare a venit corul reşiţean, preoţii au împărţit iconiţe cu Naşterea Pruncului Sfânt. Seara s-a încheiat cu o cină a bucuriei întâlnirii între fraţii de aceaşi limbă şi credinţă. Să ne ajute Dumnezeu să putem lucra în continuare împreună în Ogorul Domnului.

Data: 29 decembrie 2013 • Vizualizări: 1180