Colindele neamului la Sărcia - Serbia

Colindele neamului la Sărcia - Serbia
Corul Protopopiatului Ortodox Român din Reşiţa a mers la o seară de colinde în Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sărcia-Serbia
Autor: Protopop Petru Berbentia
La invitaţia credincioșilor și în încercarea de a salva vorba românească, dar şi de a marca cu bucurie Praznicul Naşterii Domnului, corul Protopopiatului Ortodox Român din Reşiţa a mers la o seară de colinde în Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sărcia, în zilele de pregătire pentru Marea Sărbătoare.

Veniţi din Banatul Montan în „pusta Banatului”, cei 18 preoţi ce alcătuiesc corul dirijat de părintele Irinel Dinu de la parohia Văliug, au fost întâmpinaţi cu mare bucurie de membrii comunităţi româneşti din Sărcia, în seara zilei de 7 decembrie, de Valeri Moşescu- organizatorul principal, Nicoleta Suciu- redactor al emisiunii în limba română de la postul regional „Radio Seceani”, Iancu Murărescu, Žana Milos, Pavel Pancaricean Lonti - un foarte cunoscut poet dialectal, precum şi mulţi credincioşi au întâmpinat pe mesagerii bisericilor din Protopopiatul Reşiţa.

Ca şi dovadă a importanţei relaţiei frăţeşti cu românii din Voivodina, la Sărcia a fost prezent şi Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa, ce şi-a declarat intenţia de a sprijini acţiunile religioase şi culturale comune.

Seara a început cu slujbaVecerniei săvârşită de protopopul Reşiţei, părintele Petru Berbentia, împreună cu preotul Kristijan Popi de la parohia Toracul Mare - cel care administrează şi parohia Sărcia şi pr. Alin Chicoş de la parohia Ocna de Fier. Toţi ceilalţi 16 preoţi prezenţi au încântat pe cei prezenţi, susţinând cântarea de strană pe glasurile „bănăţene”.

După otpustul slujbei de seară, un grup de 14 copii de la Şcoala Elementară „Ivo Lola Ribar” din localitate au cântat câteva colinde româneşti şi au acceptat invitaţia Şcolii Gimnaziale nr. 7 din Reşiţa, de a participa în data de 11 decembrie la „Festivalul Interjudeţean de colinde „Florile Dalbe” ce se va desfăşura la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa.

În continuare pr. Berbentia a adus binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, apoi a prezentat gândul cu care preoţii din România au venit la Sărcia. „Frământările comunităţilor româneşti din afară frontierelor țării este o realitate pe lângă care trecem de foarte multe ori fără a încerca să o înţelegem. Această frământare se simte la cei ce s-au constituit în comunităţi româneşti în anii post-revoluţionari, dar se simte şi la cei ce sunt în afara graniţelor, urmare a conflagarţiilor mondiale din secolul trecut sau chiar de mai înainte. Şi când spun acest lucru, mă gândesc la românii ce sunt buni cetăţeni ai spaţiului ex-yugoslav, trăitori în Provincia Autonomă Voivodina din Serbia de astăzi. Ei nu vor să uite că sunt români bănăţeni şi încearcă să îşi păstreze identitatea culturală şi religioasă, precum şi limba moşilor şi strămoşilor din Banatul istoric”, a subliniat părintele protopop.

Seara a continuat cu colindele cântate de preoţi, colinde ce au fost prezentate de prot. Berbentia, care a oferit explicaţii, învăţături şi îndemnuri pentru sărbătorirea cu bucurie a Naşterii Domnului şi pentru păstrarea limbii şi tradiţiilor româneşti. Seara s-a încheiat cu o cină a bucuriei întâlnirii între fraţii de aceaşi limbă şi credinţă, cu discuţii fructuoase între oficialităţile civile prezente şi cu promisiunea de a continua asemenea acţiuni comune.

Data: 10 decembrie 2014 • Vizualizări: 598