Colocviu internaţional la Pancevo

Colocviu internaţional la Pancevo
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a participat, joi, 28 martie, la colocviul internaţional desfăşurat sub genericul „Împotriva uitării” care a avut ca temă „Aniversarea a 230 de ani de scriere românească ” la Pancevo, Serbia
Autor: Serviciul Prezidial
Joi, 28 martie, în „Sala cu Portrete” a Casei de Presă şi Editură „Libertatea ” din Pancevo, Serbia a avut loc colocviul internaţional desfăşurat sub genericul „Împotriva uitării” care a avut ca temă „Aniversarea a 230 de ani de scriere românească ”. La eveniment a participat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Daniil, Episcop Administrator al Daciei Felix, arhim. Constantin Timiş vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeşului, pr. Moise Ianăş vicar administrativ al Episcopiei Daciei Felix, cercetători, profesori şi oficialităţi locale.

În cadrul colocviului, Preasfinţitul Lucian Episcopul Caransebeşului a prezentat comunicarea „Protopopiatul Panciovei, structură administrativă a Episcopiei Caransebeşului (1865-1949)”. De asemenea, Gheorghe Novac a prezentat comunicarea „Protocoalele circulalelor (1783-1865)” în care se subliniază faptul că şapte episcopi ortodocşi sârbi ai „Vârşeţului, Caransebeşului, Lugojului, Mehadiei şi alte ţinuturi” au transmis circulare parohiilor româneşti în limba română.

De asemenea cei doi ierarhi au vizitat capela ortodoxă română cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Pancevo care în perioada anilor 1916-1921 a găzduit sediul Protopopiatului Pancevo dependent de Episcopia Caransebeşului. Construcţia capelei a început în anul 1871 fiind pe atunci o clădire particulară. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în urma despărţirii ierarhice, românii din Pancevo au rămas fără biserică, fiind nevoiţi ca prin colecta credincioşilor ortodocşi români din oraş să cumpere clădirea care până în zilele noastre este un reper duhovnicesc şi cultural în oraşul de pe malul Timişului. Totodată, cei doi ierarhi alături de preoţii însoţitori au vizitat bisericile ortodoxe româneşti din Satul Nou şi Petrovaselo.


Data: 30 martie 2013 • Vizualizări: 781