Comemorarea deținuților politici anticomuniști la Reșița

Comemorarea deținuților politici anticomuniști la Reșița

Album foto
În centrul civic al municipiului Reșița a fost săvârșită joi, 9 martie, o slujbă de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist
Autor: Serviciul Cultural
În centrul civic al municipiului Reșița a fost săvârșită joi, 9 martie, o slujbă de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Delegatul Preasfințitului Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al eparhiei a săvârșit sfânta slujbă în fața troiței amplasată în centrul reședinței de județ. După momentul de rugăciune au fost depuse coroane de către cei prezenți, iar părintele consilier Casian Rușeț a oferit din partea Preasfințitului Lucian o icoană Asociației foștilor deținuți, victimele dictaturii comuniste din România.

„Evenimentul de astăzi pentru Episcopia Caransebeșului conține reverberații adânci, aceasta pentru că eparhia noastră a fost și rămâne o victimă a regimului comunist având în vedere că în 1949, la 5 februarie, a fost desființată în mod abuziv. De aceea, alături de membrii asociației foștilor deținuți ne-am adus aminte și de cei care au pătimit în lagăre, în închisori și deportări, dar ne-am adus aminte și de jertfa pe care eparhia noastră a depus-o pentru ca noi cei de astăzi să avem bucuria, libertatea și dragostea de a ne mărturisi credința, năzuințele și de a ne împlinii toate făgăduințele”, a subliniat părintele consilier Casian Rușeț.

La acest eveniment au fost prezente autorități județene și locale, precum și cetățeni care au făcut închisoare și au fost deportați în timpul regimului comunist. „Trebuie să fie cunoscută istoria de către tineri, nu pentru răzbunare, ci pentru ca să cunoască adevărul. Nu putem să trecem peste 50 de ani de suferință pentru că România a fost singura țară din Europa de Est care a dat cel mai mult tribut”, a mărturisit Cornelia Fetea, președinte al Asociației foștilor deținuți, victimele dictaturii comuniste din România.

Din punct de vedere istoric, primele mişcări de rezistenţă anticomunistă au apărut imediat după 23 august 1944. Între anii 1944 şi 1962 au existat 19 centre de rezistenţă, răspândite în mai toate zonele ţării. În județul Caraș-Severin flacăra luptei anticomuniste s-a aprins și ea încă din anii 40, o dată cu mișcările de partizani conduse de colonelul Ion Uța și legionarul Spiru Blănaru.


Data: 10 martie 2017 • Vizualizări: 776