Comemorarea Episcopului martir Veniamin Nistor în Episcopia Caransebeșului

Comemorarea Episcopului martir Veniamin Nistor în Episcopia Caransebeșului
Duminică, 5 februarie, în toate bisericile parohiale, precum și în toate așezămintele monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului se va oficia o slujbă de pomenire pentru episcopul martir Veniamin Nistor, la sfârșitul căreia se va da citire unui cuvânt în care se evocă personalitatea ierarhului
Autor: Serviciul Cultural
La 5 februarie 1949, istorica Episcopie a Caransebeşului a fost deființată deoarece a fost acuzată de colaborarea şi susţinerea rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului. În acest timp destinul spiritual al credincioșilor eparhiei a fost condus de episcopul Veniamin Nistor, cel care a fost obligat să se retragă, ca pensionar, la Alba Iulia, unde îndeplineşte funcţia de stareţ al Mănăstirii „Sfânta Treime” (Catedrala Reîntregirii).

Tot în data de 5 februarie 1963, în vârstă de 77 ani, episcopul martir al Caransebeșului Veniamin Nistor a trecut la Domnul şi a fost înmormântat lângă Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Pentru că episcopul Veniamin Nistor şi-a pus toată dragostea pentru Biserică, slujitorii ei şi toți credincioșii, cât timp a păstorit la Caransebeș, precum și de faptul că anul acesta este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, în Episcopia Caransebeșului s-a statornicit ca în anul acesta să se comemoreze episcopul martir Veniamin Nistor și alți apărători ai Ortodoxiei din Banat.

Ținând cont de aceste fapte, duminică, 5 februarie, 2017, în toate bisericile parohiale, precum și în toate așezămintele monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului se va oficia o slujbă de pomenire pentru episcopul martir Veniamin Nistor, la sfârșitul căreia se va da citire unui cuvânt în care se evocă personalitatea ierarhului, precum și importanța contribuției pe care el și-a adus-o la activitatea Episcopiei Caransebeșului.

„Datoria noastră de a ne cinsti înaintașii și activitatea lor nu se rezumă strict la comemorarea lor în activități culturale, ci în primul rând se rezumă la manifestarea recunoștinței noastre față de aceștia prin rugăciune. Episcopul Veniamin Nistor este considerat martir pentru că odată cu martirizarea Episcopiei Caransebeșului în anul 1949 și el a fost retras din scaunul episcopal și trimis cu domiciliul forțat. De aceea, Episcopia noastră mai ales prin rugăciune, în ziua trecerii lui la cele veșnice face pomenire prin aceste slujbe întru amintirea episcopului martir”, a concluzionat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Veniamin Nistor s-a născut în ziua de 10/22 februarie 1886 în comuna Araci (Arpătac), judeţul Covasna. După ce a absolvit studiile de teologie la Sibiu, a urmat cursurile de doi ani la Facultatea de Teologie din Bucureşti. A fost preot militar, apoi a deţinut funcţii administrative în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, până la alegerea sa ca episcop în 3 iunie 1941. La Duminica Rusaliilor, 8 iunie 1941, a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu impresionanta slujbă a sfinţirii în arhiereu a noului episcop al Caransebeşului, iar instalarea
s-a făcut duminică, 24 august 1941.

Data: 3 februarie 2017 • Vizualizări: 834