Comemorarea protopopului Virgil Musta şi lansarea volumului „Neamul Mustonilor în Banat” la Oraviţa

Comemorarea protopopului Virgil Musta şi lansarea volumului „Neamul Mustonilor în Banat” la Oraviţa

Album foto
Sâmbătă, 12 iunie, a avut loc la Oraviţa comemorarea protopopului Virgil Musta şi lansarea volumului „Neamul Mustonilor în Banat” scrisă de domnul judecător Horia Musta
Autor: Serviciul Cultural
Sâmbătă, 12 iunie, a avut loc în faţa bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Oraviţa, o slujbă de pomenire pentru cel ce a fost protopop al Oraviţei între anii 1923-1948, preotul Virgil Musta, oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa membrilor familiei şi în special a domnului judecător Horia Musta, fiul protopopului Virgil Musta, autorul volumului „Neamul Mustonilor în Banat”. Răspunsurile la slujbă au fost date de corala preoţilor din protopopiatul Oraviţa, iar la slujbă au asistat toţi preoţii protopiatului.

După săvârşirea slujbei de pomenire, la teatrul istoric „Mihai Eminescu” din Oraviţa, primul teatru din România, a avut loc lansarea volumului „Neamul Mustonilor în Banat” scrisă de domnul judecător nonagenar Horia Musta. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa tuturor preoţilor din protopopiatul Oraviţa, şi a numeroşi oameni de cultură.

Părintele Ioan Văran protopopul Oraviţei a descris viaţa şi activitatea preotului protopop Virgil Musta, iar autorul cărţii, domnul Horia Musta a subliniat faptul că „neamul Mustonilor” este de origini foarte vechi, iar numele este de provenienţă dacică. Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a evidenţiat efortul depus de autor, care în ciuda vârstei înaintate a realizat o enciclopedie de cultură şi spiritualitate bănăţeană în care a expus o seamă de personalităţi bisericeşti şi laice, care au slujit cu devotament Biserica şi neamul.

În încheiere, corul preoţilor din protopopiatul Oraviţa a susţinut un recital de cântări religioase iar corul Episcopiei Caransebeşului a susţinut un recital de cântări închinate poetului national, Mihai Eminescu, al cărui nume îl poartă cu vrednicie teatrul din Oraviţa.

Data: 12 iunie 2010 • Vizualizări: 1021