Comunitatea ucraineană din Caransebeş în sărbătoare

Comunitatea ucraineană din Caransebeş în sărbătoare

Album foto
În ziua de 28 august, 2010 comunitatea ortodoxă ucraineană din Caransebeş a serbat hramul bisericii parohiale, alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului.
Autor: Serviciul Prezidial
La invitaţia părintelui paroh Alin Şandor şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Chiriarhul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, a oficiat Sf. Liturghie arhierească în biserica parohială ortodoxă ucraineană din Caransebeş, cu prilejul sărbătorii hramului bisericii, „Adormirea Maicii Domnului”, potrivit calendarului neîndreptat (Iulian).

La împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea parohiei, preot şi credincioşi s-au bucurat de ziua duhovnicească prilejuită de vizita arhierească, la Sf. Liturghie participând un număr mare de credincioşi. Alături de Preasfinţia Sa a slujit un sobor de 13 preoţi şi doi diaconi, printre care părintele protopop al protopopiatului ucrainean de Lugoj, Ilie Albiciuc şi părintele protopop al Caransebeşului Liviu Mihai Drăgan.

Înfiinţată prin binecuvântarea Patriarhiei Române şi cu sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, în vremea păstoririi la Caransebeş, parohia ortodoxă ucraineană s-a afiliat Vicariatului Ortodox Ucrainean din România în urmă cu 10 ani. De atunci şi până astăzi preoţii şi credincioşii acestei comunităţi au amenajat o biserică în cartierul Nord din Caransebeş, precum şi o casă parohială. Implicarea slujitorilor şi a preoţilor au dat roade, întrucât biserica amenajată din clădirea unei foste centrale termice se apropie de finalizare.

Dacă în fiecare duminică biserica este plină de credincioşi şi în zi de sărbătoare toţi ucrainienii pravoslavnici au luat parte la Sf. Liturghie, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În încheierea Sf. Liturghii s-a oficiat a slujbă de pomenire pentru toţi binefăcătorii bisericii trecuţi la Domnul.

În încheierea Sf. Liturghii părintele protopop Ilie Albiciuc a conferit diplome de merit Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian şi credincioşilor care s-au remarcat în cei 10 ani de activitate.

Cei aproape 300 de credincioşi prezenţi au primit binecuvântarea Ierarhului şi cu toţii au luat parte la agapa frăţească de hram pregătită de consiliul parohial al bisericii.Data: 28 august 2010 • Vizualizări: 1768