Comuniune euharistică la Praznicul Crăciunului în localitatea Mălainiţa din Serbia

Comuniune euharistică la Praznicul Crăciunului în localitatea Mălainiţa din Serbia
La praznicul Crăciunului pe stil vechi, un grup de preoţi şi credincioşi români de pe Valea Almăjului, a vizitat comunitatea românească din Mălainiţa, Serbia
Autor: pr. Petrică Zamela
Credincioşii creştini ortodocşi români din Serbia, au prăznuit zilele trecute, sărbătoarea Naşterii Domnului după calendarul iulian. Astfel, marti, 8 ianuarie 2013, în a doua zi de Crăciun, un grup de preoţi de pe Valea Almăjului, însoţiţi de credincioşi, s-a aflat în mijlocul comunităţii româneşti din Mălainiţa, pentru a sluji Sfânta Liturghie şi pentru a-i colinda pe credincioşii prezenţi la Biserica Ortodoxă Română din localitate, păstorită de părintele vicar şi protopop Bojan Alexandrovici.

„Comuniunea euharistică din a doua zi de Crăciun din localitatea Mălainiţa, din Serbia, a devenit o tradiţie în ultimii trei ani. Astfel, un grup de preoţii almăjeni, alături de un grup de credincioşi, cercetează în fiecare an pe fraţii români din Serbia, iar în cadrul Sfintei Liturghii se împărtăşesc cu toţii din acelaşi potir şi aduc vestea cea bună a Naşterii Mântuitorului. Legăturile credincioşilor români de pe Valea Almăjului cu a celor de pe Valea Timocului, sunt destul de vechi, coborând în istorie. Atât în tradiţia almăjenilor, cât şi a timocenilor, există memoria unui exod al almăjenilor, oprimaţi de stăpânirile istorice, care au migrat spre regiunile din sudul Dunării, unde fraţii români de acolo i-au primit în comunităţile lor, iar uneori s-au format chiar şi altele noi. Aşa se explică numele unor localităţi de pe Valea Timocului omonime cu cele de pe Valea Almăjului”, a mărturist părintele prof. Petrică Zamela, Parohia Borlovenii Vechi, Protopopiatul Băile Herculane.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în Paraclisul cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Malainiţa, de către un sobor de preoţi format din pr. vicar Bojan Alexandrovici, Serbia, pr. Ioan Cherescu, Parohia Bozovici, pr. Daniel Iosif Aldescu, Parohia Potoc, pr. prof. Petrică Zamela, Parohia Borlovenii Vechi, pr. Ştefan Sarampoi şi pr. Antonie Isac , Parohia Bor din Serbia. La finalul slujbei, preoţii almăjeni, alături de credincioşii din România, i-au colindat pe fraţii timoceni, aducând vestea Naşterii Mântuitorului în dulcele grai românesc.

Pînă nu demult, în localitatea Mălainiţa exista singurul lăcaş de cult de pe Valea Timocului sârbesc, în care se oficiau slujbe religioase în limba română. Astăzi, prin hărnicia părintelui vicar şi protopop al Daciei Ripensis, rugăciunea în limba românească se poate asculta în mai multe localităţi de pe Valea Timocului şi Valea Moravei. Praznicul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos reprezintă o sărbătoare deosebită pentru românii din Mălainiţa şi de pe Valea Timocului.

Valea Timocului este o regiune situată în estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei, de-a lungul rîului Timoc şi în zonele montane adiacente acestuia. Este formată din regiunile sârbeşti Branicevo, Morava de Est, Bor şi Zajecear şi regiunea bulgară Vidin. În Valea Timocului trăieşte o importantă comunitate românească, numită de către slavi „vlahi” sau „valahi”.

Data: 10 ianuarie 2013 • Vizualizări: 752