Comuniune frățească la Cenadul Unguresc

Comuniune frățească la Cenadul Unguresc

Album foto
O delegație a Episcopiei Caransebeșului a participat sâmbătă, 27 mai, la hramul Bisericii ortodoxe românești din Cenadul Unguresc din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei
Autor: Serviciul Prezidial
Sâmbătă, 27 mai, Biserica ortodoxă românească din Cenadul Unguresc și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej o delegație a Episcopiei Caransebeșului condusă de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a fost prezent la eveniment. Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” de către Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul Ortodox Român al Ungariei înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte clerici din Biserica Ortodoxă Maghiară dar și din Biserica Ortodoxă Sârbă din Ungaria. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr mare de credincioși. La final părintele Chiril Tatárka de la Parohia Mișcolț din cadrul Bisericii Ortodoxe Maghiare a oferit părintelui paroh Aurel Becan o icoană. În continuare la Căminul Cultural din localitate a fost vernisată o expoziție de fotografii ale unor familii de români ce au trăit în Cenadul Unguresc, proiect început acum 2 ani. Expoziția a fost prezentată de Magdalena Unc, vicepreședintele Autoguvernării Românești locale din Cenadul Unguresc.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, zi de mare sărbătoare am avut la parohia noastră românească din Cenadul Unguresc, care și-a sărbătorit hramul chiar dacă cu puțin timp după sărbătoarea propriu-zisă, biserica fiind închinată Înălțării Domnului. Mulțumim Preasfințitului Părinte Lucian al Caransebeșului care, deși nu a putut să fie personal împreună cu noi din binecuvântate pricini, totuși ne-a făcut mare bucurie prin preoții slujitori și vicarul acestei episcopii și prin corul psaltic «Ethos» al Episcopiei Caransebeșului, care cu adevărat ne-a încântat și bucurat sufletele noastre, dar împreună cu clericii episcopiei noastre și cu părintele Aurel Becan, gazda acestei sărbători, am avut parte și de împreună slujire cu frații noștri din alte eparhii trăiesc și își desfășoară viața în Ungaria, și mă refer în primul rând la părintele Chiril, reprezentant al Episcopiei maghiare și la părintele Svetomir, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care s-au rugat și ne-am bucurat cu toții împreună de această sărbătoare ca ucenicii de altădată care s-au adunat împreună sărbătorind Înălțarea Domnului la cer”, a subliniat Preasfințitul Părinte Siluan.

În localitatea Cenadul Unguresc, comunitatea ortodoxă a fost formată atât din credincioși ortodocși români, cât și sârbi, la început ei participând la slujbe în același locaș de cult, o biserică de pământ devenită cu timpul neîncăpătoare și menționată în Arhivele Statului în anul 1774. În anul 1808 a fost înălțat actualul locaș de cult din zid, cu hramul „Înălțarea Domnului”, în care au continuat să se roage împreună românii și sârbii ortodocși, până în anul 1880, când a fost construită și o biserică ortodoxă sârbească, în apropierea celei românești.


Data: 28 mai 2017 • Vizualizări: 1620