Concert coral de excepţie la Reşiţa

Concert coral de excepţie la Reşiţa

Album foto
Joi, 11 aprilie, în biserica „Schimbarea la Faţă” – Govândari din Reşiţa a avut loc un spectacol dramatic cu caracter prepascal, intitulat „În vremea aceea” susţinut de coralele „Armonia” şi „Cuvânt Bun” ale Arhiepiscopiei Tomisului
Autor: Serviciul Prezidial
Joi, 11 aprilie, în biserica „Schimbarea la Faţă” – Govândari din Reşiţa a avut loc un spectacol dramatic cu caracter prepascal, intitulat „În vremea aceea” , frescă muzicală compusă de preotul Ioan Popescu-Runcu susţinut de coralele „Armonia” şi „Cuvânt Bun” ale Arhiepiscopiei Tomisului.

La concert a participat Înaltpreasfinţitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, preoţi din municipiul Reşiţa şi împrejurimi, oameni de cultură precum şi un număr impresionant de credincioşi.

Înalpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a mărturisit: „Dacă aş citi Evangheliile Sfintelor Patimi de 10 ori nu aş simţi atâta fior cât ascultând o singură dată această lucrare muzicală care este cea mai frumoasă din câte s-au făcut şi cea mai legată de sufletele noastre. În aceste cântări stau amprentele răscumpărării noastre, suntem noi înşine cuprinşi în aceste cântări şi trebuie să simţim ascultându-le şi înţelegându-le şi purtând fiori în sufletele şi trupurile noastre că noi suntem părtaşi la patimile Domnului nostru Iisus Hristos. În seara aceasta cu toţii am fost la prinderea Mântuitorului, la ducerea Lui în faţa lui Pilat, la mergerea pe drumul Crucii, la judecare Lui, la condamnarea Lui la moarte, la răstignirea Lui pe Cruce, la plângerea Maicii Domnului, la batjocorirea Lui de către tâlharul cel rău, la cererea de mântuire a tâlharului celui bun şi dacă toate acestea s-au constituit în cea mai mare jertfă ce nu s-a sfârşit, ce nu se va sfârşi pentru că jertfa s-a produs istoric o dată dar ea continuă pentru fiecare generaţie şi pentru fiecare creştin în parte până la sfârşitul veacurilor”.

„Astăzi ne-am înălţat duhovniceşte, aici la Reşiţa, ascultându-vă şi înţelegându-vă mesajul evanghelic pe care l-aţi transmis în joia săptămânii a IV-a a Sfântului şi Marelui Post al Paştiilor, cu trei săptămâni înainte de Denia celor 12 Evanghelii din Joia Patimilor. În aceste nouă acte ne-am înălţat şi am înţeles şi mai bine că Mântuitorul Iisus Hristos a venit pentru noi şi pentru a noastră mântuire asumându-şi păcatele noastre, rănile noastre şi bolile noastre. Ne-am înălţat duhovniceşte în această seară şi am meditat la scara duhovnicească la care se cuvine să medităm în această săptămână a IV-a din Postul Mare, pentru că duminica ce urmează îl vom prăznui cu toţii pe Sfântul Ioan Scărarul, cel care a sintetizat învăţătura ascetică din primele veacuri creştine şi le-a aşezat aceste învăţături duhovniceşti în 30 de trepte”, a subliniat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Corala bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea la iniţiativa Pr. Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru . În prezent ,Corala „Armonia” numără 20 de membri: preoti, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie, abordând un repertoriu diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.


Data: 12 aprilie 2013 • Vizualizări: 727