Concertul "Crăciunul pentru fiecare suflet"

Concertul "Crăciunul pentru fiecare suflet"
Spectacolul "Crăciunul pentru fiecare suflet" al Episcopiei Caransebeşului - între bucurie şi misiune
Autor: Serviciul Cultural
Sărbătoarea Naşterii Domnului este pentru întreaga creştinătate un praznic cu semnificaţie aparte. Crăciunul ne împărtăşeşte bucuria venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, care, pentru noi şi a noastră mântuire, s-a pogorât din ceruri şi s-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara şi s-a făcut om. Această realitate a întrupării Domnului este ilustrată în tradiţia creştină românească prin minunatele creaţii religioase numite colinde.

Versurile calde ale colindelor vin să ne vestească despre „cununia” cerului cu pământul şi vin să mărturisească despre împreună-cântarea îngerilor şi a oamenilor întâmplată acum două mii de ani la Betleem. Colinda se dovedeşte astfel a fi protoevanghelia naşterii lui Hristos, căci primii colindători care-L întâmpină pe Pruncul Iisus sunt păstorii şi îngerii care cântă: „slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”. Aşadar, prima colindă îngerească a fost cântată în cor, ca mesaj al comuniunii în iubire şi ea se prelungeşte în colindele noastre, care articulează teologic întreaga semnificaţie tainică a venirii lui Dumnezeu în trupul umanităţii noastre.

Pentru a cinsti cu colindul sfânt şi bun Naşterea cea din Fecioară a Fiului lui Dumnezeu, Sectorul Cultural al Episcopiei Caransebeşului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, a pregătit pentru iubitorii tradiţiilor străvechi un spectacol sub numele de „Crăciunul pentru fiecare suflet”. Spectacolul a avut loc sâmbătă, 18 decembrie, ora 18.00, în Sala „Lira” a Liceului de Artă „Sabin Păutza” din Reşiţa, iar Duminică, 19 decembrie, ora 18.00, în Sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului. Cele tri părţi ale spectacolului au cuprins muzică bizantină, muzică armonizată coral şi muzică vocal-instrumentală.

Pentru început, binecunoscutul grup KATHARSIS al Episcopiei Caransebeşului a interpretat colinde îmbrăcate în haina divină a melosului bizantin. Cântul lor bizantin a grăit despre Răsăritul cel de sus, despre Dumnezeu Cel mai-nainte de veci Care se face prunc, aducându-ne astfel în atmosfera liturgică autentică a mesajului dumnezeiesc al Naşterii Domnului aşa cum îl înţelege şi-l propovăduieşte Biserica.

În partea a doua, colindele armonizate coral au fost interpretate de Corul mixt al catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş, sub bagheta Domnului prof. dr. Dumitru Jompan, cor ce s-a născut cu două luni în urmă pentru a împodobi lucrarea sacramental-misionară ce se desfăşoară în catedrala „Învierea Domnului”, recent târnosită. A urmat, în acelaşi duh, Corul Episcopiei Caransebeşului, înfiinţat în anul 2007, instruit şi condus de tânărul Alin Buliga, cor care, în tot acest timp a depus o pledoarie substanţială pentru ceea înseamnă valoarea autentică a cântării corale bisericeşti.

Cea de-a treia parte a manifestării spirituale dedicate Naşterii Domnului a reprezentat un altfel de buchet de colinde. Doi tineri din grupul KATHARSIS: Alin Buliga – solist şi Alexandru Matasă la chitară, alături de doamna prof. Lucia Ghilea – pian şi domnul prof. Eduard Ailenei – contrabas de la Liceul de Artă din Reşiţa, împreună cu patru tinere talente: Paul Epure – vioară, Adrian Bechio – flaut, Oana Badescu – flaut şi Andrei Ghilea – orgă, au oferit celor prezenţi colinde vocal-instrumental. Ei au arătat o altă dimensiune a Crăciunului în care colindele interpretate instrumental reprezintă reflexia artistică şi populară a imnografiei bisericeşti.

Data: 21 decembrie 2010 • Vizualizări: 914