Concertul tradţional prepascal la Reşiţa

Concertul tradţional prepascal la Reşiţa
Marţi, 12 aprilie, în sala „Lira” a Liceului de artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa, a avut loc concertul de muzică religioasă „Slavă îndelung răbdării Tale Doamne”
Autor: Serviciul Prezidial
Marţi, 12 aprilie 2011, în sala „Lira” a Liceului de artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa, a avut loc concertul de muzică religioasă „Slavă îndelug răbdării Tale Doamne”. Au fost interpretate piese religioase corale şi bizantine specifice perioadei Postului Mare.

Concertul prepascal a fost susţinut de corul preoţilor Protopopiatului Reşiţa, condus de părintele protopop Nicolae Cătălin Mirişan, corul Episcopiei Caransebeşului, dirijat de dl. prof. univ. dr. Dumitru Jompan şi grupul psaltic „Katharsis” condus de dl Alin Buliga.

În debutul manifestării părintele Nicolae Mirişan, protopopul Reşiţei a spus: „Postul cel Mare în care ne aflăm este pentru noi, creştinii, o aducere aminte şi o recapitulare a istoriei mântuirii. Pornim pe acest drum al postului cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai şi trecem prin vremea de aşteptare cu întregul neam omenesc, până la Învierea cea răscumpărătoare. Iată de ce Postul cel Mare este pentru noi pocăinţă şi strădanie: vrem să ajungem la limanul cel lin şi ne-înviforat al Biruinţei Domnului. Dar Învierii Lui Hristos îi premerg Răstignirea şi Patimile, urmate de Moartea pe cruce. În lumina Învierii, Patimile, Răstignirea si Moartea lui Iisus sunt şi rămân cu valoare de jertfă ispăşitoare pentru mântuirea oamenilor. Aceasta o înţeleg, o cugetă si o trăiesc credincioşii mai cu seamă la Paşti, când sunt chemaţi să cinstească nu numai Învierea Domnului ci şi Pătimirile Lui care au dus la Înviere. În acest înţeles se spune la Paşti de trei ori: Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim.

În încheiere Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a ţinut un cuvânt binecuvântare: „Dorim din toată inima să păstrăm această tradiţie şi să fim împreună înainte de marile sărbători ale creştinătăţii Naşterea Domnului şi Învierea Domnului. Manifestarea duhovnicească din această seară a fost pusă sub genericul „Slavă îndelung răbdării Tale Doamne, Slavă Ţie Doamne, Slavă Ţie!”. Este formula liturgică care se rosteşte în săptămâna patimilor mai ales la Denia celor doisprezece evanghelii. Ne închinăm patimilor Domnului şi îl slăvim pe Dumnezeu-Omul Iisus Hristos care de bună voie şi-a asumat păcatele întregii omeniri ca să ne răscumpere din robia morţii, din întuneric, biruind pe cruce iadul. Cuvântul şi cântul din această seară ni s-au transmis duhovniceşte, pătrunzând în inima şi sufletul fiecăruia dintre noi şi încercăm în această săptămâna a Floriilor dar şi în săptămâna patimilor, să ne însuşim jertfa pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adus-o pe crucea Golgotei pentru mântuirea noastră dar şi să înţelegem mai bine sensul Învierii lui Hristos.

Manifestarea s-a încheiat cu vernisarea expoziţiei de lucrări şi desene realizate de elevii şcolii de artă din Reşiţa îndrumaţi de profesorii de arte plastice.

Data: 13 aprilie 2011 • Vizualizări: 923