Concursul național „Icoana și Școala mărturisirii” în Protopopiatul Reșița

Concursul național „Icoana și Școala mărturisirii” în Protopopiatul Reșița

Album foto
În după amiaza zilei de joi, 16 martie, orașul Anina a găzduit festivitatea de premiere a celor mai talentați copii și tineri din Protopopiatul Reșița, participanți la Concursul Național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, organizat de Patriarhia Română
Autor: Departamentul de tineret
Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alăuri de reprezentanți ai Departamentului de tineret al eparhiei, protopopul Reșiței – pr. Gheorghe Șuveți, preoți coordonatori, cadre didactice, părinți ai copiilor și, desigur, elevii care s-au remarcat în cadrul concursului, sosiți din mai multe localități ale județului. A fost prezentă, de asemenea, o delegație a Primăriei Anina, în funcție cu primarul orașului – domnul Gheorghe Românu, precum și tineri din Anina, membri ai filialei locale a ATOR Banatul de Munte.

În deschiderea întâlnirii, toți cei prezenți au participat la vernisarea expoziției de icoane vechi găzduită de Centrul de afaceri din localitate, în cadrul căreia părintele paroh Alin Muntean a prezentat detalii despre proveniența icoanelor, vechimea lor și despre principalele școli de pictură din Banatul de Munte. În continuare, participanții la eveniment s-au reunit în biserica parohială „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, unde au luat parte le festivitatea de premiere a celor mai bune portofolii realizate de copiii și tinerii din Protopopiatul Reșița. Părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret și moderatorul întâlnirii, a prezentat, pe scurt, cadrul general al desfășurării concursului, oferind totodată informații despre activitățile derulate până în prezent în cadrul proiectului.

A urmat vizionarea unui interviu realizat de tânăra Anita Radics cu pictorii iconari Matei și Kornelia Schinteie, lucrare care a fost răsplătită, alături de eseul despre mărturisirea credinței în societatea contemporană cu primul loc la secțiunea liceu. „Pentru mine este o adevărată bucurie faptul că m-am numărat printre premianții acestui concurs, la faza pe protopopiat. Cred că Dumnezeu a lucrat astfel, și prin bucuria mea. Interviul pe care l-am pregătit pentru acest concurs a însemnat începutul poveștii uneia dintre cele mai emoționante experiențe: un drum până la Covasna și întâlnirea cu soții iconari Kornelia și Matei Schinteie, care mi-au deschis cu toată dragostea lor ușile tainei iconografiei. Discutând cu aceștia, am înțeles cât de adâncă este, de fapt, această taină care m-a fascinat. Însă, mai presus de acest premiu pe care l-am câștigat, eu cred că am cules ceva mult mai valoros de pe urma acestei experiențe: amintirea, exemplul, povestea și, mai presus de toate, emoția pătrunderii cu totul pentru câteva momente înălțătoare în ceea ce înseamnă pictarea de icoane.” a mărturisit tânăra Anita Radics.

La rândul său, tânărul George Lăpădat, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Traian Vuia ” din Reșița, a mărturisit că „întalnirea de azi a fost una în și despre duhul mărturisirii. A fost minunat să ne regăsim, din nou, împreună, noi, tinerii bănățeni. Am învățat multe lucruri noi despre arta iconografiei și despre mărturisitori. Ne bucurăm de premiile primite și nădăjduim să mai participăm la astfel de concursuri ale Patriarhiei, întrucât ele sunt un izvor de bogată înțelepciune despre Biserica noastră stramoșească”.

Momentul premierii propriu-zise a fost unul emoționant pentru copii, Preasfințitul Părinte Lucian, felicitându-i și răsplătindu-i cu diplome și premii în cărți, icoane, cd-uri și alte obiective bisericești, pe fiecare în parte. La final, părintele Episcop i-a felicitat pe toți cei prezenți, îndemându-i să rămână mărturistitori ai dreptei credințe și să devină icoane vii ale credinței în Hristos în societatea contemporană atât de frământată și confuză.

Referindu-se la eveniment, părintele Mihai Ciucur a menționat că „am premiat pe cei mai buni 16 copii care s-au evindețiat în cadrul concursului, pe trei nivele de vârstă – primar, gimnazial și lieceal și, am oferit, de asemenea, diplome de excelență profesorilor de religie care au avut merite deosebite. Am trăit cu toții astăzi – chiar în ziua de prăznuire a Sf. Mc. Anin – ocrotitorul orașului Anina, momente de bucurie deosebită în mijlocul copiilor și ne-am întărit convingerea că activitățile noastre în plan misionar încep să dea roade, tot mai mult copii și tineri fiind prezenți la activitățile desfășurate de Biserica noastră din Caraș-Severin”, a concluzionat coordonatorul Departamentului de tineret al eparhiei.

Concursul Național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” derulat de Patriarhia Română în cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor” se desfășoară în perioada decembrie 2016 – mai 2017, în Episcopia Caransebeșului având loc, în această perioadă, festivități de premiere la nivelul tuturor celor patru protopopiate. În data de 26 aprilie, la Reșița, va avea loc festivitatea de premiere la nivel eparhial, prilej cu care, vor fi premiați cei mai talentați elevi participanți la concurs, pe nivele de vârstă și va fi vizionat un material de prezentare a concursului la nivel eparhial.


Data: 17 martie 2017 • Vizualizări: 1303