Conferința internațională produse mănăstirești și mici producători în spațiul ortodox: eforturi și perspective comune

Conferința internațională produse mănăstirești și mici producători în spațiul ortodox: eforturi și perspective comune
În urma Conferinței Internaționale Produse mănăstirești și mici producători în spațiul ortodox: eforturi și perspective comune, care a avut loc în Sparta, Grecia în perioada 14-17 aprilie 2016, Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (DSO) a organizat în acest an o nouă întâlnire desfășurată în Ormylia, Halkidiki între 8-11 iunie
Autor: Mănăstirea Nera
Scopul acestei întâlniri a fost punerea la punct a unui regulament care să reglementeze activitatea Centrului de acordare a mărcii de certificare pentru produsele mănăstirești și ale micilor producători, societate cu sediul în Grecia, înființată de Confederația elenă a profesioniștilor, meșteșugarilor și comercianților (GSEVEE). S-au discutat condițiile în care produsele mănăstirilor din spațiul ortodox și micii producători vor putea primi acreditarea KANON, o marcă similară celei franceze Monastic.

Lucrările simpozionului au fost găzduite de Centrul Panaghia Philanthropini al Mănăstirii Ormylia, în cadrul ceremoniei de deschidere luând cuvântul dr. Andreas Mihailidis, Secretarul General al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, ieromonahul Serapion, economul Mănăstirii Ormylia, metoc al Mănăstirii Simonopetra, George Kavvathas, președintele Confederației elene a profesioniștilor, meșteșugarilor și comercianților (GSEVEE), precum și Președintele Comitetului de Organizare, Stavros Arachovitis. Moderator al discuției privind statutul micilor producători, a fost dr. Kostas Mygdalis, consilier al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei.

Intervențiile participanților au vizat problematizarea în jurul statutului de „produs mănăstiresc”, a standardelor de calitate reclamate de Comisia de acreditare, a numelui mărcii (Kanon), a condițiilor de obținere a acreditării și de recunoaștere a acesteia la nivel internațional ș.a. Din partea Mănăstirii Nera, producătoare de preparate naturale din plante, a luat cuvântul părintele protosinghel Teofan Munteanu.

Organizatorii și-au exprimat intenția de a facilita mai buna cunoaștere a produselor diferitelor mănăstiri prin organizarea unei expoziții internaționale, invitându-i, totodată, pe participanți să contribuie la soluționarea problemelor semnalate cu prilejul acestei întâlniri.

Data: 16 iunie 2017 • Vizualizări: 624