Conferință preoțească în Protopopiatul Reșița

Conferință preoțească în Protopopiatul Reșița

Album foto
Miercuri, 20 noiembrie, a avut loc conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Reşiţa
Autor: Serviciul Prezidial
Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Govândari de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit toţi preoţii din cadrul Protopopiatului Reşiţa. De asemenea a fost hirotonit preot, diaconul George Adrian Moteca pe seama parohiei Valeapai din Protopopiatul Reşiţa.

Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în sala de şedinţe a parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Govândari şi au debutat cu susţinerea referatului principal „Episcopul Iosif Traian Badescu – 80 de ani de la trecerea în veşnicie” de către părintele protos. Casian Ruşeţ, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeşului. În continuare au fost susținute trei referate care au evocat personalităţi din arealul protopopiatului Reşiţa, de către părintele Doru Melinescu, Parohia Bocșa Vasiova despre dr. Corneliu Diaconovici; părintele Ciprian Costiș, Parohia Bocșa Montană despre protopopul Mihail Gașpar și părintele Sergiu Dalea, Parohia Ticvaniu Mare despre dr. Moise Ienciu.

Presfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului a subliniat: „Avem o tradiție în Episcopia Caransebeșului, anume că în Postul Crăciunului, înainte de a doua conferință anuală, slujim Sfânta Liturghie cu toți preoții din episcopia noastră, din fiecare protopopiat. Ne-am bucurat de acestă comuniune euharistică și ne-am bucurat să vedem în biserică și foarte mulți credincioși, pentru că în cadrul Sfintei Liturghii, am oficiat și Taina Hirotoniei, în treapta preoției a părintelui George Adrian Moteca, pe seama parohiei Valeapai. Ne bucurăm să fim împreună cu toți preoții din cel mai extins protopopiat al episcopiei noastre și ne bucurăm în această săptămână spirituală, care ne aduce aminte de săptămâna spirituală de la Seminarul Teologic și de la Facultatea de Teologie”.

„Pe lângă tema culturală propusă în cadrul unei conferințe, de fiecare dată cea de-a doua parte a conferințelor preoțești este dedicată aspectelor administrative. Și de această dată în cadrul protopopiatului Reșița au fost în dezbatere probleme de natură administrativă, de natură organizatorică în parohii, mai ales că s-a pus în discuție calendarul alegerilor organismelor deliberative și executive și a fost prezentat preoților, precum și modalitatea de împlinire al acestor acte importante pentru desfășurarea vieții administrative-bisericești și pentru organizarea bisericii în general”, a precizat părintele protosingel, Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

La final au fost discutate, analizate şi dezbătute şi diferite aspecte de ordin administrativ şi gospodăresc cu care se confruntă preoţii de pe raza Protopopiatului Reşiţa.


Data: 20 noiembrie 2013 • Vizualizări: 1217