Conferință preoțească în Protopopiatul Reșița

Conferință preoțească în Protopopiatul Reșița

Album foto
La Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocșa s-au adunat astăzi, toți preoții Protopopiatului Reșița la o conferință ce a marcat anul centenar
Autor: Serviciul Prezidial
La Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocșa s-au adunat astăzi, toți preoții Protopopiatului Reșița la o conferință ce a marcat anul omagial al unității de credință și de neam și anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în prezența căruia a fost săvârșită o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoți. De asemenea, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri, personalități bănățene ce au luptat pentru acest deziderat național.

Întâlnirea a continuat prin susținerea a două lucrări ce au scos în evidență tematica anului 2018 declarat în Patriarhia Română, subiectele fiind prezentate de doi preoți și care i-au provocat pe cei prezenți la discuții și dezbateri.

„Dacă la Caransebeș ne-am întâlnit cu preoții în Biserica necropolă a Eparhiei Banatului Montan, iată, cu preoții Protopopiatului Reșița ne-am întâlnit aici la Biserica din Bocșa Montană, unde a păstorit și vrednicul de pomenire, protopopul Mihail Gașpar, unul din făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Am ascultat astăzi două referate ce se pliază pe tematica anului centenar și care au fost foarte bine alcătuite și structurate. Preoții au fost foarte interesați, au pus întrebări și bineînțeles au fost foarte multe discuții, de aceea credem că vom pleca mai îmbogățiți la casele noastre din punct de vedere teologic”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Tema ce a marcat anul omagial al unității de credință și de neam s-a intitulat „Curente filozofice și ideologii politice – impactul lor asupra credinței și vieții religioase (iluminismul antireligios, marxismul ateu, comunismul, individualismul, capitalismul, umanismul secularizat și neomarxismul cultural)” și a fost susținută de părintele Alin Muntean de la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Anina.

Părintele Daniel Crecan de la Parohia Gherteniș a prezentat referatul ce a marcat anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri cu titlul „Protopopul Mihail Gașpar și mișcarea unionistă din protopopiatul Bocșei”.

„Dacă individualismul înseamnă mediocritate avem convingerea că forma de exprimare a acestei conferințe tematice, diversificată și abordată cu profesionalism de către preoți, a fost o modalitate concretă de exprimare a unității de credință prin cultură, prin spiritualitate și prin comuniune sinceră și personală a noastră a preoților unii cu ceilalți”, a mărturisit după întrunire părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului .

La final au fost discutate și câteva probleme administrative cu privire la misiunea pe care o au preoții ce formează Protopopiatul Reșița, precum și dificultăți pe care le întâmpină în parohii.


Data: 12 iunie 2018 • Vizualizări: 1524