Conferința „Să nu ne răzbunați” la Centrul de tineret Moniom

Conferința „Să nu ne răzbunați” la Centrul de tineret Moniom
Sala de festivități „Sabin Păuța” a Centrului de tineret Moniom din municipiul Reșița a găzduit duminică, 22 mai, la orele serii, conferința cu tema „Să nu ne răzbunați” susținută de monahul Moise Iorgovan de la Mănăstirea Oașa
Autor: Departamentul de Tineret
Evenimentul a fost organizat de Asociația Centrul de tineret Moniom în colaborare cu Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului și și-a propus să aducă în actualitate pagini de istorie din trecutul recent al poporulu român mai puțin cunoscute, mai alese de către generația tânără.

Au fost prezenți credincioși de toate vârstele, dar în special tineri, din municipiul Reșița, dar și din satul Moniom. În debutul întâlnirii, monahul Moise – invitatul serii, a argumentat necesitatea ca suferințele prin care au trecut elitele culturii și spiritualității românești în perioada comunistă să fie aduse în atenția generațiilor tinere ca o „datorie morală” față de cei care și-au mărturisit, de multe ori cu prețul vieții, identitatea de români și creștini în egală măsură.

Originar din zona Reșiței, monahul Moise a cercetat îndeaproape, începând cu anul 2007, suferințele prin care au trecut mărturisitorii din închisorile comunuiste și le-a grupat în mai multe volume editate, dar și în documentare audio-video. Cărți precum „Sfântul închisorilor” sau volumele „Să nu ne răzbunați” au fost prezentate credincioșilor prezenți, alături de alte impresii adunate în timpul adunării materialelor. A urmat vizionarea unui film documentar despre suferințele prin care au trecut românii din Basarabia – Deportările în Siberia caree a adus în prim-plan informații în premieră despre dimensiunea suferinței românilor de dincolor de Prut. În finalul întâlnirii, părintele Moise a răspuns întrebărilor celor prezenți și a prezentat proiectele aflate în lucru despre dramele trăite de poporul român și de Biserica neamului în perioada comunistă.

Organizatorii își propun organizarea unor întâlniri periodice pe tema evocării martiriului neamului românesc în cea mai neagră perioadă a istoriei contemporane – comunismul, astfel că se intenționează organizarea unor evenimente similare în perioada următoare, atât la nivelul municipiului Reșița, cât și în alte orașe ale eparhiei.

Data: 23 mai 2016 • Vizualizări: 632