Conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Caransebeş

Conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Caransebeş
Joi, 22 noiembrie 2012, în Episcopia Caransebeşului a avut loc conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Joi, 22 noiembrie 2012, în Episcopia Caransebeşului a avut loc conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Caransebeş. Toţi preoţii şi diaconii din Protopopiatul Caransebeş au participat, la catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului. Bucuria duhovnicească a acestei zile a fost sporită şi prin faptul că în cadrul Sfintei Liturghii toţi preoţii din Protopopiatul Caransebeş s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului.

„În această perioadă de început a Postului Crăciunului, după sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, susţinem aceste conferinţe preoţeşti în cele patru protopopiate ale eparhiei noastre şi bineînţeles, înainte de desfăşurarea acestora, slujim Sfânta Liturghie cu toţi preoţii, astfel încât să avem comuniune euharistică şi să fim mai aproape unii de alţii, pregătindu-ne pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos. Avem deja o tradiţie în Episcopia Caransebeşului ca în fiecare post al Crăciunului, în fiecare an, să slujim Sfânta Liturghie cu preoţii din episcopia noastră. Ne-am bucurat de prezenţa tuturor preoţilor, conferinţa a fost interesantă, mai ales că anul acesta, pentru Episcopia Caransebeşului, a fost închinat mitropolitului sfânt al Transilvaniei, Andrei Şaguna şi relaţiilor sale cu Banatul, în special cu Episcopia Caransebeşului”, a precizat ierarhul în cuvântul său.

În partea a doua a zilei, în Sala de Festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului, s-a desfăşurat conferinţa preoţească de toamnă a Protopopiatului Caransebeş. Pr. dr. Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, a conceput şi prezentat referatul „Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna şi Banatul”: „Relaţiile dintre Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna şi Banatul nu se mărginesc doar la legăturile canonice fireşti dintre Mitropolia de la Sibiu şi Episcopia Caransebeşului înfiinţată în anul 1865. Încă din timpul studiilor la Vârşeţ, Mitropolitul Andrei Şaguna venea des la Oraviţa, oraş însemnat al eparhiei noastre, unde locuia o mătuşă a sa pe numele Alexandra Şaguna. Istoriografia consemnează că arhimandritul de atunci Andrei Şaguna a vizitat în anul 1843 biserica din Vrani, participând la târnosirea acesteia. După numirea ca mitropolit în anul 1866, Mitropolitul Andrei Şaguna a vizitat Episcopia Caransebeşului şi pe primul episcop al acesteia Ioan Popasu, despre care se ştie că era un colaborator apropiat”, a arătat pr. Daniel Alic.

De asemenea, au fost discutate, analizate şi dezbătute şi diferite aspecte de ordin administrativ şi gospodăresc cu care se confruntă preoţii de pe raza Protopopiatului Caransebeş. Pr. protopop Liviu Drăgan a mărturisit: „Pe lângă dezbaterea conferinţei şi luările de cuvânt care au purtat un interes deosebit din partea preoţilor, s-au făcut şi comunicările administrative, atât din partea protopopiatului, cât şi din partea Preasfinţitului Lucian, care a pus la inima tuturor preoţilor cele ce trebuiesc împlinite acum la sfârşit de an şi mai ales în această perioadă deosebită în care ne pregătim de Sfintele Sărbători”. În perioada următoare vor fi organizate şi în celelalte trei protopopiate ale eparhiei conferinţele preoţeşti de toamnă.


Data: 23 noiembrie 2012 • Vizualizări: 777