Conferinţa preoţească de primăvară la protopopiatul Reşiţa – 2011

Conferinţa preoţească de primăvară la protopopiatul Reşiţa – 2011
Joi, 26 mai 2011, la Protopopiatul Ortodox Român Reşiţa s-a desfăşurat conferinţa preoţească din primul semestru al anului 2011, prezidată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.
Autor: Serviciul Prezidial
Pe temeiul celor hotărâte de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima conferinţă pastoral-misionară din acest an şi în Episcopia Caransebeşului s-a discutat pe tema tema „2011 – Anul omagial al al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”.
Conferinţa preoţească a fost precedată de o slujbă de Te-Deum, oficiată de preoţi din parohiile protopopiatului Reşiţa, în prezenţa Chiriarhului, la biserica parohială „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din incinta protopopiatului.

În acest an referatul a fost susţinut de către preotul Sevastian Pană de la parohia „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din Reşiţa. În cadrul prelegerii, părintele conferenţiar a îmbinat armonios importanţa şi actualitatea existenţială a celor două taine, care nasc ceea ce numim familia creştină.

Alături de părintele protopop al Reşiţei Nicolae Mirişan, din partea administraţiei eparhiale au mai participat la conferinţa preoţească părintele arhimandrit Constantin Timiş, consilier economic şi părintele Alin Câmpean, consilier administrativ bisericesc.

În a doua parte a conferinţei preoţii au luat cuvântul şi au dezbătut anumite aspecte actuale privitoare la cele două taine, precum şi la carenţele vieţii familiei creştine, la care au acces din punct de vedere duhovnicesc. Nu în ultimul rând s-au discutat şi anumite aspecte referitoare la contextul săvârşirii celor două taine şi modul de pregătire a credincioşilor pentru a primi taina Botezului şi a Cununiei.

Referitor la aceastea, în încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a adresat un îndemn preoţilor: „Aşa cum bine ştiţi, familia preotului este sau trebuie să fie un model pentru comunitate şi aceasta pentru că preotul are o dublă responsabilitate familială. Spun aceasta întrcât preotul este responsabil de mica familie, pe care şi-a întemeiat-o, dar şi de marea familie, care i-a fost încredinţată de Arhiereul Cel Veşnic, Mântuitotul Iisus Hristos prin taina hirotoniei. De aceea atât la taina cununiei, cât şi la taina hirotoniei, în serviciul liturgic se cântă troparele < Isaia dănţuieşte… Sfinţilor Mucenici....Slavă Ţie....>, pentru că prin hirotonie preotul îşi asumă şi marea familie, care este parohia ce i se încredinţează. Într-adevăr nu trebuie neglijată niciuna din cele două familii, trebuie asumate în mod egal şi ambele în iubirea lui Hristos. Avem cunoştinţă de jertfele familiilor preoţeşti care îşi împlinesc misiunea în parohii izolate şi le suntem recunoscători, însă nu trebuie să ne cufundăm în autosuficienţă, ci să fim convinşi că pentru Hristos şi Biserica Sa, nimic nu este suficient şi mulţumitor.”

În ultima parte a conferinţei s-au făcut comunicări administrative şi s-au discutat mai multe aspecte referitoare la susţinerea ctivităţii media a Patrairhiei Române, mai ales că în perioada următoare radioul TRINITAS al Patriarhiei Române se va auzi în municipiile Reşiţa şi Caransebeş, zonele cu cea mai densă populaţie în judeţul Caraş-Severin.

Data: 27 mai 2011 • Vizualizări: 1481