Conferinţe preoţeşti în Episcopia Caransebeşului

Conferinţe preoţeşti în Episcopia Caransebeşului
În această perioadă în Eparhia Caransebeşului se desfăşoară conferinţele preoţeşti din primul semestru al anului 2010
Pe temeiul celor hotărâte de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Hot. 3630 / 10 iulie 2009), la prima conferinţă pastoral-misionară din acest an şi în Episcopia Caransebeşului este tratată tema „2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti“.

În acest context, astăzi 10 mai 2010 în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a avut loc prima conferinţă din acest an cu preoţii din protopopiatul Caransebeş. Conferinţa a fost prezidată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi a debutat prin oficierea slujbei de Te-Deum.

În cea de a doua parte a întâlnirii s-a discutat despre eficienţa măsurilor pastorale şi misionare privitoare la explicarea simbolului de credinţă credincioşilor din parohiile aparţinătoare Episcopiei Caransebeşului. În acest sens Centrul eparhial prin ordine circulare şi supravegherea îndeplinirii lor, a transmis următoarele măsuri. De la începutul anului 2010 în toate unităţile bisericeşti din Eparhie, la momentul rânduit în cadrul Sfintei Liturghii, simbolul de credinţă se rosteşte de pe solee, cu faţa către credincioşi, îndemnându-i deopotrivă să-l rostească alături de cântăreţii bisericeşti sau alături de preot;

O altă măsură misionară a fost reprezentată de organizarea „Serilor de catehizare” în toate parohiile din Eparhie, unde preoţii parohi, dar şi cei invitaţi au vorbit credincioşilor despre Crezul ortodox şi despre importanţa mărturisirii dreptei credinţe.

Nu în ultimul rând, în contextul aniversării în anul 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), la care se adaugă pentru Eparhia Caransebeşului sărbătoarea centenarului instalării episcopului Miron Cristea la Caransebeş (1910-2010), în programul cadru de evidenţiere în rândurile preoţilor şi credincioşilor a evenimentelor amintite, Episcopia Caransebeşului a editat un set de opt pliante care au fost împărţite gratuit credincioşilor în bisericile eparhiei. Graficul de distribuţie al pliantelor realizate în condiţii grafice deosebite a fost următorul:

-Cu începere din Duminica Ortodoxiei şi până la Duminica Floriilor, la sfârşitul slujbei duminicale au fost împărţite credincioşilor şase pliantele în care au fost explicate articolele Crezului Ortodox;

-La Duminica Tomii, s-au oferit credincioşilor pliantul care a evocat personalitatea bisericească a vrednicului de pomenire Miron Cristea, care în anul 1910, la Duminica Tomii, a fost instalat ca episcop al Caransebeşului.

-La Duminica Slăbănogului (25 aprilie) s-au distribuit credincioşilor un alt pliant, în care s-a explicat pe scurt despre autocefalia românească, pentru că în data de 25 aprilie 1885 a fost recunoscută independenţa administrativă şi canonică a Bisericii Ortodoxe Române.

Un alt aspect al discuţiilor conferinţei preoţeşti din protopopiatul Caransebeşului a constat prezentarea preoţilor a cotidianului „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române „Ediţia de Transilvania”, recent lansat în Transilvania şi Banat, cotidian la care de luna trecută preoţii şi credincioşii din episcopia Caransebeşului au un acces sporit, având chiar articole, ştiri şi reportaje din eparhia noastră. În acest sens preoţilor li s-au prezentat importanţa misionară deosebită a cotidianului şi au fost instruiţi cum să se aboneze şi să aboneze şi credincioşii la acest important factor de misionarism mediatic.


Data: 10 mai 2010 • Vizualizări: 1508