Congresul centrelor de tineret din Episcopia Caransebesului

Congresul centrelor de tineret din Episcopia Caransebesului

Album foto
În perioada 17-19 februarie s-a desfășurat la Moldova Nouă „Congresul centrelor de tineret ale Episcopiei Caransebeșului. Forme concrete de implicare a bisericii în educația tinerilor”
Autor: Departamentul de tineret
Pornind de la premiza că Centrele de Tineret ale Episcopiei Caransebeşului sunt „o investiţie profitabilă” a Bisericii, deoarece înseamnă investiţie în suflete curate ale unei „generaţii a bucuriei”, afirmaţii de-altfel dovedite prin idei şi activităţi de excepţie ale unor minunaţi tineri, Episcopia Caransebeşului, prin Departamentul de Tineret, a organizat în perioada 17 -19 februarie 2017 un Congres cu tema „Centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeşului – forme concrete de implicare a Bisericii în educaţia tinerilor”, eveniment organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Astfel, timp de trei zile, oraşul Moldova Nouă a fost gazda lucrărilor congresului, agenda evenimentului dovedindu-se a fi una bogată şi diversificată, iar locaţiile încântătoare: Sala de festivităţi a Restaurantului „Auto Alex” din Moldova Nouă şi Hostel „Baba Caia” din Coronini.

Cuvântul de deschidere a aparţinut primarului Adrian Torma, partener în organizarea evenimentului şi fiu smerit al Bisericii Ortodoxe, calitate evidenţiată şi prin frumoasele cuvinte adresate invitaţilor în expozeul alăturat urărilor de bun venit. „Fără credinţă şi fără Dumnezeu nimic nu există, afirma primarul Adrian Torma. E important să ne reîntoarcem către cei tineri deoarece, dacă unele lucruri le mai putem schimba la unele generaţii, le ei le putem forma. […]Fără Dumnezeu nu se poate forma nimic bun. Am ales ca fetiţa mea să meargă la un Centru de tineret deoarece copiii care cresc în credinţă sunt mai frumoşi şi mai buni. Iar puterea de a fi bun, stă la noi. Puterea de a forma oameni buni, stă la noi.[…]”

Lucrările congresului s-au desfăşurat într-un cadru elevat, fiind susţinute teme meticulos pregătite de persoane avizate invitate, fiind atinse şi supuse atenţiei subiecte, pe cât de interesante, pe atât de incitante: ”Ecumenismul” – tema propusă de pr.prof. Nicolae Chiosa, un subiect care a născut contradicţii; ”Educaţia non formală, metode nonformale de lucru cu copii şi tineri”, o prezentare magistrală a prof. Nicoleta Marcu; o interesantă comunicare a conf.univ. dr. Lavinia Popp prezentată de univ. Mariana Sorescu; dr. Liubiţa Raichici a cucerit şi de această dată prin originalitate şi, în stilu-i caracteristic, a explicat de ce „nu este cultură orice”: „ …Ca să fie act de cultură, el trebuie să aibă duh, afirma Liubiţa Raichici. Cultura este doar aceea care lasă roade în veşnicie.[…] Nu tot ce se numeşte cultură, este cultură.[…] Nu trebuie confundat divertismentul cu cultura, conchidea poeta filolog Liubiţa Raichici. Despre activităţile culturale ale Episcopiei Caransebeşului şi ale protopopiatelor Reşiţa şi Moldova Nouă au relatat pr. insp. Mihai Ciucur, P. On. prot. Gheorghe Şuveţi şi P.On. prot. Bogoliub Martinovici, iar vocea tinerilor ortodocşi din Banatul de Munte s-a auzit prin elevii Anita Radics şi George Lăpădat. Tot în acest cadru festiv, directoarea Casei Corpului Didactic Caraș-Severin, a conferit două diplome de excelență – Episcopiei Caransebeșului și Centrului de tineret Moniom – pentru activitățile educative deosebite, desfășurate pentru elevii din Caraș-Severin.

În aceeaşi manieră s-au desfăşurat şi sesiunile de lucru din ziua următoare, cu participarea preoţilor, profesorilor şi a reprezentanţilor ATOR, temele vizând principalele proiecte pe anul 2017 a celor două forme de organizare a tinerilor ortodocşi din Caraş-Severin, respectiv Centrele de tineret şi ATOR.

A fost prezentată şi discutată agenda sectorului de tineret pe anul 2017, au fost propuse proiecte, s-au discutat probleme administrative şi de organizare, promovare şi comunicare, concluzionând că între cele 22 de Centre de tineret ale eparhiei nu trebuie să existe concurenţă, ci o bună şi frumoasă colaborare, în acest sens gândindu-se mai multe posibile proiecte comune. De asemenea, membrii ATOR Banatul de Munte au desfășurat o întâlnire de lucru în cadrul căreia au fost stabiliți următorii pași de parcurs pentru obținerea statutului juridic al asociației, precum și modalități de îmbunătățire a comunicării și colaborării între filialele din județ.

Deosebit de interesant s-a dovedit a fi seminarul pentru tineri Cum să fii liber într-o lume înrobită, desfăşurat la Centrul de tineret „Sf. Varvara” Moldova Nouă şi susţinut de lector psih. Cristina Buliga.

Congresul de la Moldova Nouă s-a încheiat, firesc, în biserică. Duminică, 19 februarie, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă a fost inundată de tinereţe. Copii şi tineri ai Centrelor de tineret şi ATOR din Moldova Nouă, Bocşa, Reşiţa, Moniom, Oraviţa, Anina, însoțiți de preoți, profesori și voluntari, au slujit și cântat în strană, au interpretat pricesne şi şi-au mărturisit plăcerea de a fi în biserică, de a fi ai Bisericii. Pentru că, aşa cum afirmau în „povestea tinereţii”: „Tinereţea e cel mai puternic strigăt al unei ţări ce vrea să se trezească şi să mărturisească în dreptate. Iar dreptatea, ea e cea care se cultivă în tinereţe prin Biserica ce oferă toată libertatea de a fi adevăraţi şi fericiţi. […]”.

Întâlnire de lucru, Congresul de la Moldova Nouă s-a dovedit a fi un eveniment de suflet, atent organizat, meticulos planificat, însă cald şi atractiv, reuşind să întărească relaţiile de comunicare şi colaborare între Centrele de tineret ale eparhiei Caransebeșului şi să elaboreze un nou plan de proiecte menit să intensifice implicarea, atât de frumoasă şi eficientă, a Bisericii în educaţia tinerilor.

„Prin faptul că a adunat laolaltă actori importanți în plan educativ și cultural de la nivelul județului nostru, evenimentul demonstrază încă o dată rolul important pe care Biserica din Caraș-Severin îl are în formarea și educareat tinerilor din Banatul de Munte. Iar multitudinea de proiecte educative, culturale și filantropice derulate prin rețeaua de centre de tineret și ATOR Banatul de Munte confirmă pe deplin acest lucru” a concluzionat părintele Mihai Ciucur, reprezentantul Episcopiei Caransebeșului și moderatorul evenimentului.


Data: 18 februarie 2017 • Vizualizări: 1249