Consiliul profesoral al Seminarului Teologic din Caransebeş la sfârşit de an şcolar

Consiliul profesoral al Seminarului Teologic din Caransebeş la sfârşit de an şcolar
Miercuri, 20 iunie, la reşedinţa episcopală din Caransebeş, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a avut loc şedinţa Consiliului profesoral al Seminarului Teologic Ortodox Episcop Ioan Popasu din Caransebeş
Autor: Serviciul Cultural
Miercuri, 20 iunie, la reşedinţa episcopală din Caransebeş, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a avut loc şedinţa Consiliului profesoral al Seminarului Teologic Ortodox Episcop Ioan Popasu din Caransebeş, la care au participat dascălii titulari, profesorii asociaţi şi părinţii pedagogi care deservesc instituţia de învăţământ teologic din Caransebeş.

La finalul anului şcolar a fost evaluată, de către cei prezenţi, situaţia la învăţătură, cea duhovnicească, precum şi cea disciplinară a elevilor seminarişti. Ţinând seama de anumite exigenţe din punct de vedere educativ şi duhovnicesc s-au luat în discuţie mai multe teme de către dascălii prezenţi. Una dintre temele dezbătute de pe ordinea de zi a fost şi aceea a reorganizării programului de învăţământ şi a celui de internat. S-a discutat situaţia bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, aflată în incinta Seminarului Teologic. Aceasta a fost construită iniţial ca biserică misionară pentru tineret, dar ulterior a devenit biserică parohială. Necesităţile educative, pedagogice şi pastoral - misionare actuale impun ca acest locaş bisericesc să devină laborator duhovnicesc al Seminarului Teologic din Caransebeş.

Astfel, Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, la solicitarea venită din partea conducerii Seminarului Teologic, a dispus ca Biserica din incinta şcolii teologice, să se dea în grija părintelui director, care să asigure serviciul divin nu doar în timpul perioadei anului şcolar, aşa cum propune, ci şi pe tot parcursul anului, fără nici o excepţie. Această hotărâre a fost discutată în cadrul şedinţei consiliului profesoral. Totodată, s-a hotărât un nou program liturgic al şcolii de teologie caransebeşene, precum şi anumite condiţii pe care elevii seminarişti trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi angajaţi în parohiile din cuprinsul eparhiei în calitatea de cântăreţ bisericesc.

Seminarul teologic din Caransebeş, instituţie de învăţământ reprezentativă pentru Banatul montan, îşi are începuturile în anul 1865, când, prin hotărârea Consistoriului din 23 septembrie 1865, se transferă aici secţia românească a Şcolii Clericale din Vârşeţ. În decursul timpului, şcoala teologică din Caransebeşului a oferit Bisericii noastre strămoşeşti şi ţării absolvenţi care au devenit preoţi, dascăli, ierarhi şi nu numai, oameni care au făcut cinste Ortodoxiei româneşti. Între anii 2006-2008, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Seminarul Teologic din Caransebeş şi-a primit o nouă locaţie, pe strada Ardealului nr. 29, unde s-a amenajat complexul seminarial teologic ce cuprinde: săli de clasă noi, dotate cu toate accesoriile necesare desfăşurării procesului educaţional, internat modern, sală de lectură, sală de meditaţie, sală de sport, laborator de informatică, cu calculatoare cu acces la internet.

Data: 20 iunie 2012 • Vizualizări: 869