Copii pe „scena” Bisericii !

Copii pe „scena” Bisericii !
Sâmbătă, 18 decembrie elevii Şcolii Generale nr. 7 din Reşiţa, îndrumaţi de prof. Diana Raţiu, au susţinut un spectacol
Autor: Pr. Petru Berbentia
Copii trebuie să devină o prezenţă permanentă în Biserică, atât la slujbe cât şi în manifestarea lor şcolară şi extra-şcolară. Aceasta este dorinţa ce ne animă pe noi, preoţii, diaconul şi profesorii de Religie de la Parohia”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” şi de la şcolile ce funcţionează în preajma Bisericii noastre.

Tocmai de aceea, în baza bunei comunicări şi a colaborării ce există între noi, elevii dar şi cadrele didactice ale Şcolii Generale nr. 7 şi Şcolii Generale nr. 9 ( două din cele mai mari şcoli din oraş), sunt prezenţe obişnuite şi active în viaţa Bisericii noastre. Astfel, elevii acestor şcoli participă la proiectul „Hristos împărtăşit copiilor”, sunt ajutoarele noastre - adică „diecii” - la Sfânta Liturghie din duminici şi sărbători, îşi fac serbările şcolare în biserica noastră şi susţin diferite mini-spectacole în tot cursul anului, iar doamna Diana – Ortensia Raţiu, profesoară de Religie, susţine două pagini pentru copii în revista „Foaia Govândarului”, aflată în al şaptelea an de apariţie. Vreau chiar să subliniez că prezenţa lor este permanentă, pentru că noi considerăm că nu doar la marile sărbători copiii trebuie să fie angrenaţi în activităţile Bisericii, ci în tot cursul anului.

Şi în această perioadă de pregătire pentru primirea Pruncului Sfânt în ieslea sufletelor noastre, şcolile noastre au fost prezente în Biserică, aducând bucurie credincioşilor noştri, adică părinţilor şi bunicilor lor.

Sâmbătă, 18 decembrie, la ceasurile serii, elevii Şcolii Generale nr. 7, îndrumaţi de prof. Diana Raţiu, au susţinut un spectacol-experiment. Este vorba de o exprimare vizuală aparte în legătură cu tema biblică a creaţiei omului. Astfel, doi naratori au citit textul din Cartea Facerii despre Creaţie, iar colegii lor au mimat cele citite. Spectacolul a fost interesant, iar faptul că, peste două zile, acelaşi spactacol a fost prezentat în sala de sport a şcolii, şi elevii au vizionat „jocul” colegilor lor în linişte deplină şi apoi i-au răsplătit cu aplauze, ne demonstrează că, dacă un profesor ştie să-şi apropie elevii şi să facă învăţătura biblică accesibilă lor, am câştigat viitori buni creştini. Ceea ce ni s-a părut extraordinar a fost faptul că micuţii „actori- mimi” repetau în surdină textul citit de naratori. Şi ne-am gândit că măcar de ar rămâne şi cu atât, tot ar fi o realizare.

În ziua de duminică, 19 decembrie, a fost rândul elevilor de la Şcoala Gen. Nr. 9, îndrumaţi de prof. Corina Mitroi, dar şi de doamnele învăţătoare Măriuţa Benga şi Adina Belu, cu care avem o strânsă şi fructuoasă colaborare. Şi ei au prezentat o scenetă religioasă şi un concert de colinde strămoşeşti, care s-au bucurat de aplauzele şi de aprecierea credincioşilor noştri, prezenţi în număr destul de mare la slujba Vecerniei.

Din partea preotului – paroh, a preotului Romulus Şandru şi a diaconului Emil Varga ( el înşuşi profesor de Religie la Colegiul Economic al Banatului Montan) şi a pr. Mihai Ţunea, deschiderea este totală, iar răspunsul pozitiv al elevilor este semnificativ.

Considerăm că asemenea provocări sunt necesare pentru a întreţine permanent dorinţa copiilor de a se exprima în Biserică. Ei sunt urmaşii noştri şi acest lucru NU TREBUIE SĂ-L UITĂM NICIODATĂ !

Data: 23 decembrie 2010 • Vizualizări: 1154