Copiii câlniceni într-o excursie de vară

Copiii câlniceni într-o excursie de vară
Încheierea anului școlar 2014-2015 a adus pentru elevii câlniceni o binemeritată excursie pe la locurile spirituale şi pitoreşti ale Banatului Montan
Autor: Pr. Valentin Popovici
Mult aşteptatul pelerinaj anual a adunat dimineaţa devreme pe toţi cei ce pe parcursul a încă unui an s-au implicat în activitatea Parohiei Câlnic din Protopopiatul Reșița. Astfel am plecat cu gândul că traseul pe care îl avem de parcurs să ne încarce atât sufletul, dar să ne şi relaxeze trupeşte. Am plecat cu dorinţa clară de a distinge pelerinajul de excursia care să ne elibereze de stresul cotidian. Astfel prima parte a călătoriei noastre, începută în rugăciune şi reflecţii duhovniceşti ne-au condus la câteva dintre locurile sfinte ale Banatului.

Prima vizită a fost la Schitul „Piatra Scrisă” din apropierea comunei Armeniş. După prezentarea unui scurt istoric, s-a intonat cântarea Axionului, iar mai apoi grupul a plecat mai departe. Următoarea oprire a fost la Mănăstirea „Sfânta Ana” din judeţul Mehedinţi. Situată în orașul Orșova, pe defileul Dunării, care este unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Mănăstirea este așezată pe coama Dealului Moșului şi domină orașul. Am aflat că fost ctitorită de către ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în Primul Război Mondial. Aici am asistat la săvârşirea Sfintei Liturghii, după care, am plecat spre Schitul „Naşterea Domnului” de la Băile Herculane. Ne-a întâmpinat părintele Nectarie, care după ce-a ascultat o priceasnă, ne-a relatat istoricul schitului şi al renumitei staţiuni de pe Valea Cernei, binecuvântându-ne la plecare cu speranţa unei noi revederi. Aşa s-a încheiat prima parte a pelerinajului nostru.

După un popas de odihnă şi masă, am pornit şi spre alte destinaţii ce îmbogăţesc această perlă a staţiunilor din ţară noastră. Am vizitat astfel: Muzeul „Băile Romane Imperiale” de la subsolul hotelului Roman, Statuia lui Hercule din centru staţiunii, Izvorul de apă plată, Biserica „Schimbarea la faţă”, Arborele Sequoia din Parcul Central, Grota cu aburi, Cheile Pecinişcăi, Sfinxul bănăţean şi Parcul Botanic Schneller. Drumul de întoarcere spre casă s-a făcut prin pitoreasca vale a Almăjului. „Almăjul” este o depresiune intramontană situat între Masivul Semenic la nord şi lanţurile muntoase al munţilor Aninei şi Almăjului înspre sud. Vechile sălaşe, livezile încărcate de fructe şi fâneţele întreţinute creează o atmosferă de basm.

Următoarea oprire a fost la Cascada Bigăr. Izvorul sau Izbucul Bigăr este o arie protejată de interes național situată pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici. Aici ne-am întâlnit cu grupuri numeroase de turişti veniţi din Ungaria, Anglia şi chiar S.U.A! Veniţi să vadă această minunăţie a naturii, am dialogat cu o familie venită tocmai din Lexington, statul Kentucky. Au aflat de pe site-ul The World Geography care a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin. Curiozitatea i-a adus astfel aici. De pe panourile informaţionale amplasate în apropiere am aflat că aria naturală unde se află cascada Bigăr se întinde pe o suprafață de 176,60 hectare. și este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița. Rezervația reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene, poiene și pajiști; cu o faună alcătuită din mamifere (urs brun, râs, lup, vulpe), păsări, reptile, broaște și pești; și o floră (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor bănățean) specifice grupări montane a Munților Banatului.. Izbucul Bigăr are un izvor puternic, alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei (1160 m). După circa 200 m, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poartă numele de „Cascada Bigăr”.

După obişnuitele poze ne-am îndreptat spre ultimele două obiective: cascada Poneasca şi lacul Miniş sau Gura Golâmbului, cum mai este cunoscut de localnici. Lacul este alimentat de apa râului cu același nume şi se află pe Cheile Minișului. Acestea sunt o formațiune tip chei pe cursul râului Miniș, situate între orașul Anina şi comuna Bozovici, fiind accesibile turiștilor şi sunt împărțite în mai multe sectoare, fiind străbătute de drumul național 57B. Ne-am întors acasă, mulţumiţi sufleteşte că efortul unui an a fost răsplătit pe măsură.

Data: 27 iunie 2015 • Vizualizări: 440