Copiii şi tinerii din Cornereva în atenţia Bisericii

Copiii şi tinerii din Cornereva în atenţia Bisericii
Vineri, 12 aprilie, s-a derulat o nouă etapă din cadrul proiectului „Tineri în Biserică” al Episcopiei Caransebeșului în Parohia Cornereva din Protopopiatul Băile Herculane
Autor: Serviciul Social-Misionar
La școala generală din comuna Cornereva, 17 copii din clasele gimnaziale, coordonați de părintele paroh Nicolae Valușescu, au participat la activitățile desfășurate sub deviza „Să ne cunoaștem credința”.

Întâlnirea a fost moderată de inspectorul pentru activități cu tineretul, Mihai Ciucur care, în deschidere, a amintit, obiectivele precum și principalele activitățile prevăzute în cadrul proiectului.

În prima parte a întâlnirii copiii au participat la un concurs de cunoștiințe religioase structurat sub forma unor întrebări grilă și a unui eseu pe tema Tainei Sfintei Spovedanii. În urma corectării lucrărilor s-au evidențiat următorii elevi care vor participa, ca și recompensă, la tabăra ortodoxă de creație „Credință și artă pentru toți”: Valușescu Ramona – locul I, Sfetcu Ioan Andrei și Nemeș Ecaterina – locul II și Daba Elena Mihaela – locul III.

În cea de-a doua parte copiii, alături de cadre didactice, direcțiunea școlii gazdă, precum și de primarul comunei Cornereva au participat la discuții de interes pentru tânăra generație, discuții care au avut ca și punct de pornire studiul sociologic realizat de episcopie „Împreună pentru copiii nostri”. Cu această ocazie s-a încercat tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce privește preocupările copiilor înspre activități care îi îndepărtează de adevăratele valori ale vieții, toți cei prezenți fiind de acord că este nevoie de o conlucrare mai bună a factorilor care influențează creșterea și educarea copiilor, pe direcția familie – Biserică – școală.

„Comuna Cornereva este o localitate atipică atât prin suprafața foarte mare, prin numărul foarte mare de sate componente – peste 40, cât și pentru preocuparea localnicilor de a rămâne aproape de Dumnezeu, de natură și de valorile tradiționale ale satului românesc. Acest lucru l-am putut observa și la copiii participanți la întâlnirea de azi, copii care, spre deosebire de cei de la oraș, încă mai pun preț pe respect și bun simț, fiind totodată o prezență obișnuită în sfânta biserică. Dealtfel, o bună parte dintre ei, înainte de a veni la întâlnirea de azi, au participat la Sf. Liturghie, împărtășindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, ne-am bucurat să vedem un interes sporit din partea cadrelor didactice, dar și a autorităților locale în ceea ce privește lucrarea cu copiii desfășurată de părintele paroh. În aceste condiții, activitățile din cadrul proiectului nostru vin să întărească și îi să motiveze în plus pe acești copii în a rămâne și a crește în Biserică”, a precizat Mihai Ciucur, inspector pentru activităţi cu tineretul în cadrul Episcopiei Caransebeşului.

La final, toți copiii au primit diplome de participare, precum și daruri constând în icoane, cărți de rugăciuni și alte obiecte bisericești din partea Centrului Eparhial. Nu în ultimul rând, s-a stabilit ca următoarea întâlnire cu copiii și tinerii din Cornereva să aibă loc în luna iunie, alături de cei din parohia vecină Domașnea, de asemenea parteneră în proiect.

Întâlnirile și activitățile desfășurate în cadrul proiectului ”Tineri în Biserică” au rolul de a dinamiza și consolida lucrarea misionară cu tânăra generație în parohiile participante și au ca principal obiectiv creșterea și formarea copiilor și tinerilor în spiritual adevăratelor valori ale Bisericii Ortodoxe.


Data: 12 aprilie 2013 • Vizualizări: 701