Corala „Sargeția” din Deva a concertat în Parohia Băuțarul Inferior

Corala „Sargeția” din Deva a concertat în Parohia Băuțarul Inferior
Duminică, 13 decembrie, Corala „Sargeția” din Deva a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie în Parohia Băuțarul Inferior
Autor: Pr. Romulus Frîncu
Duminică, 13 decembrie, Corala „Sargeția” din Deva a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie în Parohia Băuțarul Inferior. A urmat un microrecital de colinde ce au umplut de bucurie sufletele credincioșilor, aducând odată cu ele bucuria Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

La final, au luat cuvântul preotul paroh Dorel Popescu, domnul Romulus Barbescu, primarul comunei Băuțar și prof. univ. dr. Dumitru Jompan, iar prof. Nicolae Icobescu, dirijorul coralei, a adresat cuvinte de mulțumire din partea membrilor coralei, părintelui paroh și domnului primar pentru primirea călduroasă și momentele de bucurie duhovnicească trăite împreună.

Corala „Sargeția” din Deva s-a inființat în ianuarie 1998, la inițiativa dirijorului formației, profesorul Nicolae Icobescu – continuator al unei bogate tradiții în arta corală, strălucit reprezentată de corurile din Banatul din care provine – și a solistului Gheorghe Pop. Denumirea coralei are rezonanţă istorică locală, preluată din versurile „Pe-ale Sargeţiei maluri/ Se-nalţă Sarmizegetusa” (din lucrarea corală „Sarmizegetusa” de Gheorghe Dumitraşcu).

Membrii coralei sunt în marea lor majoritate absolvenți ai unor forme de studiu și pregătire muzicală medie sau universitară. Cei mai mulți sunt absolvenți ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva care exercită în prezent și alte profesii decât cea muzicală. O parte dintre aceștia au fost membri ai unor formații corale de prestigiu, în centrele universitare în care au învățat, alții au cântat în formații de copii și tineret. Există însă între coriști și oameni care au ales să vină în formație doar pentru că pur și simplu le place să cânte.

Repertoriul formaţiei cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor români (I.Vidu, Gh. Dima, T. Popovici, Gh. Cucu, N. Ursu, D.G. Kiriac, P. Constantinescu, C. Porumbescu, G. Enescu etc.), dar promovează deopotrivă valori ale muzicii universale din toate epocile de creaţie (Palestrina, Orlando di Lasso, W.A.Mozart, L.v. Beethoven, G. Verdi, P.I.Ceaikovski, A. Bruckner etc.). Din anul 2007, formaţia a inclus în repertoriu Liturghia ortodoxă după Ioan Gură de Aur, cântată în cadrul serviciilor religioase din diferite locaşuri de cult din ţară şi din străinătate.
În țară a concertat cu diferite ocazii la Hunedoara, Orăștie, Arad, Sibiu, Lugoj, Cluj-Napoca, Cernavodă, Câmpia Turzii, Baia Mare, etc.

În șirul localităților din țară unde corala a concertat, un loc aparte îl reprezintă județul Caraș-Severin. Localități precum Marga, Băuțar, Glimboca, Obreja, Oțelu Roșu, Caransebeș, Reșița au fost tot atâtea locuri de întâlnire, pe plan muzical, între „Sargeția” și comunitățile locale respective. Toate aceste întâlniri cărășene le datorăm, în exclusivitate, neobositului colaborator, prof. univ. dr. Dumitru Jompan.

Corala „Sargeția” a susținut numeroase concerte în străinătate în Ungaria, Austria, Italia, Belgia. Peste tot corala a promovat, cu precădere, muzica românească.

Data: 16 decembrie 2015 • Vizualizări: 506