Corul „Gheorghe Dobreanu” la moment aniversar

Corul „Gheorghe Dobreanu” la moment aniversar

Album foto
Miercuri, 30 aprilie, Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a găzduit aniversarea a 90 de ani de la înființarea Corului Catedralei episcopale istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Miercuri, 30 aprilie, Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a găzduit aniversarea a 90 de ani de la înființarea Corului Catedralei episcopale istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş. În debutul întâlnirii, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a prezentat câteva date despre Corul Catedralei istorice, dar și despre cel care a dirijat acest cor 21 de ani, muzicologul, compozitorul și omul de cultură Gheorghe Dobreanu.

În continuare au fost prezentate evocări din trecutul îndelungat al formației corale. Astfel Dr. Ovidiu Roșu, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale a prezentat câteva considerente întâmplate în jurul anului 1924, an în care a fost înființat corul „Gheorghe Dobrean”. Domnul dr. Adrian Ardeț, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeș, a prezentat participarea Corului la viața culturală a orașului de-a lungul timpului, dar și date istorice despre biserica, catedrală istorică, în care acesta a activat.

Momentul festiv a continuat cu evocări despre activitatea desfășurată a corului „Gheoghe Dobreanu”, de către membrii acestuia. Apoi, a fost prezentat un scurt concert de cântări pascale și pricesne. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului care a înmânat dirijorului şi tuturor coriştilor diplome de cinstire şi insigne omagiale, în semn de recunoştinţă pentru zelul şi devotamentul de care aceştia au dat dovadă.

De asemenea au participat oficialităţi locale, oameni de cultură, preoţi din municipiu, elevi seminarişti şi studenţi teologi de la cele două şcoli teologice din Caransebeş, foşti şi actuali membrii ai Corului Catedralei istorice şi un însemnat auditoriu. Corul „Gheorghe Dobreanu” asigură răspunsurile liturgice în fiecare duminică şi sărbătoare la Catedrala istorică „Sfântul Gheorghe” din Caransebeş.


Data: 30 aprilie 2014 • Vizualizări: 551