Verificarea cunoștințelor pentru noii clerici din Episcopia Caransebeșului

10 October 2020 Off By Pavel Canea
Verificarea cunoștințelor pentru noii clerici din Episcopia Caransebeșului

Și în această toamnă cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, Eparhia Caransebeșului a organizat o nouă sesiune a examenului de titularizare sau capacitate preoțească. Examenul s-a desfășurat la Centrul Eparhial vineri, 9 octombrie, și au participat 10 licențiați ai Facultăților de Teologie Ortodoxă ce doresc ocuparea unui post clerical în cuprinsul Episcopiei Banatului Montan.

„Acest examen are o importanță deosebită pentru că în urma lui, pe de-o parte pot fi numiți viitorii preoți ai parohiilor noastre, iar pe de altă parte ne putem face o imagine destul de obiectivă asupra pregătirii intelectuale și practice a acestora. Examenul ne oferă și imaginea învățământului teologic universitar actual, candidații fiind cu toții licențiați în teologie”, a subliniat părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

Examenul a constat în probe scrise și orale din domeniul teologiei sistematice și al teologiei practice, la discipline predate în școlile de teologie: dogmatică și morală ortodoxă, drept canonic și administrație bisericească, omiletică, catehetică și liturgică.

Subiectele au fost trase la sorți în prezența candidaților, iar comisia de evaluare a fost prezidată de Părintele Episcop Lucian și formată din membrii Permanenței Consiliului Eparhial dintre care unii părinți consilieri sunt și cadre didactice în școlile de teologie din Mitropolia Banatului.

„Examenul de capacitate ne facilitează o oarecare cercetare a vocației pentru preoție a candidaților, dar și o verificare atentă a cunoștințelor ce urmează a fi folosite practic în viața pastoral-misionară potrivit cerințelor vremii. Sperăm ca în urma acestui examen să ocupăm mai multe parohii vacante, iar viitorii clerici să poată începe o frumoasă activitate pastorală”, a mai precizat părintele consilier Alin Câmpean.

Din cei 10 candidați care au susținut examenul la această sesiune au promovat 7. Examenul de capacitate preoţească a fost organizat de Sectorul Administrativ-Bisericesc și are valabilitate un an de zile pentru cei care au obţinut media sub 9.00 şi doi ani valabilitate pentru cei care au promovat cu cel puţin media 9.00.