„Credință și cultură la Moniom”

„Credință și cultură la Moniom”

Album foto
Pentru al cincelea an consecutiv, credincioșii parohiei cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom și-au cinstit ocrotitorii printr-o serie de manifestări cu caracter duhovnicesc, cultural și educativ
Autor: Pr. Mihai Ciucur
În perioada 7-12 noiembrie, biserica parohială, dar și centrul de tineret al parohiei, situat în fosta școală a satului au găzduit mai multe evenimente care au adunat, laolaltă, tineri și vârstnici, săteni, dar și invitați din alte localități, precum Reșița, Bocșa, Arad sau Timișoara.

Sfintele slujbe – centrul vieții spirituale a comunității de la Moniom
Ca în fiecare an, manifestările legate de hramul bisericii parohiale au început în după amiaza zilei de 7 noiembrie în cimitirul satului, acolo unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentrut toți înaintașii și ctitorii bisericii, urmată de Vecernia cu Litie la care au participat numeroși credincioși.

Desigur, punctul culminant al manifestărilor în plan duovnicesc l-a constituit Sfânta Liturghie, oficiată atât în ziua hramului bisericii (8 noiembrie), cât și a doua zi de hram – 9 noiembrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul. Ziua de duminică, 12 noiembrie, a constituit, de asemenea, un moment important în cadrul acestor manifestări, deoarece, la Sfânta Liturghie – oficiată de preotul paroh alături de părintele Doru Melinescu de la Vasiova – au participat un număr mare de credincioși, dar și de invitați, îmbrăcați în port popular tradițional, în centrul atenției fiind, ca de fiecare dată, copiii și tinerii care au prezentat, la final, un program de pricesne.

În contextul manifestărilor cu caracter duhovnicesc, se înscrie și inițiativa tinerilor voluntari ai Centrului de tineret Moniom care, alături de părintele lor sufletesc, în seara zilei de 9 noiembrie au vizitat bolnavii internați la secțiile de oncologie și hematologie ale Spitalului Județean din Reșița, purtând, în procesiune icoana Sf. Nectarie – vindecătorul bolnavilor de cancer, icoană care împodobește biserica parohială de la Moniom. În cadrul acestui gest de suflet al tinerilor, aceștia s-au rugat alături de bolnavii aflați în grea suferință, iar părintele paroh le-a citit acestora rugăciuni de dezlegare și i-a uns cu untelemn din candela care arde la mormântul Sf. Nectarie din Insula Eghina.

Manifestări culturale și educative pentru „tineri de toate vârstele”
Participarea la sfintele slujbe prilejuite de cinstirea ocrotitorilor satului, a fost împodobită în chip deosebit în acest an printr-un amplu program de manifestări educative și cu caracter duhvonicesc.

Astfel, în seara zilei de vineri 10 noiembrie, sala de festivități a Centrului de tineret din localitate a găzduit o întâlnire de suflet cu doctorul Ionel Cioată din Timișoara – medic specialist în obstetrică ginecologie care s-a făcut cunoscut și apreciat în tot Banatul pentru decizia luată cu aproape 18 ani în urmă, aceea de a nu mai efectua avorturi. Invitatul serii – un medic foarte respectat și creștin practicant deopotrivă - a avut un impact deosebit asupra celor prezenți, majoritatea tineri – membri ai centrului de tineret și ai ATOR Banatul de Munte, precum și părinți din municipiul Reșița. Mărturia doctorului Cioată a readus în actualitate lupta pentru viață – darul suprem de la Dumnezeu, dar și drumul „de la moarte la viață” pe care îl parcurg mulți dintre cei care-L caută pe Dumnezeu cu sinceritate.

Ziua de sâmbătă, 11 noiembrie, a fost dedicată părinților, care au avut ocazia să participe la un nou atelier destinat lor, în cadrul proiectului „Școala Familiei”. Tema întâlnirii a fost „Efectele ecranelor asupra sănătății copiilor și dependența de pornografie” - teme extrem de actuale, susținute de formatorul Ciprian Buzner, unul dintre fondatorii Grădiniței „Troița” și ai Școlii Ortodoxe „Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara. Ca de fiecare dată, au fost prezenți atât părinți ai copiilor membri ai Centrului de tineret, cât și alți părinți din municipiul Reșița.

Apogeul manifestărilor artistice a fost atins în după amiaza zilei de duminică, 12 noiembrie, atunci când un număr foarte mare de copii, tineri, părinți și bunici ai acestora, din sat, dar și invitați din alte localități, au participat, înveșmântați în port popular, la spectacolul folcloric „Tradiții moniomene”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Centrul de tineret Moniom”, sub coordonarea Georgianei Ciucur – preoteasa satului, și a readus în prim plan cântecul, jocul și portul popular din Banatul de Munte. Plecând de la biserică, într-o frumoasă procesiune până la căminul cultural, membrii corului „Pui de Cer”, alături de părinții și bunicii lor au susținut un impresionant program de cântece populare din Banat. Programul artistic a fost întregit de poeziile în grai bănățean recitate de cunoscutul poet în grai Dimitrie Acea din Doclin, dar și Cornel Franți din Moniom. Finalul spectacolului a adus în prim plan Jocul Călușarului prezentat de tinerii satului, joc tradițional specific Moniomului, respectat cu sfințenie de generații întregi ca un element de unicitate locală. Manifestarea s-a bucurat de prezența a numeroși fii ai satului – printre care maestrul compozitor Sabin Păuța și sculptorul Dușan Basista – autorul primei monografii a Bisericii din Moniom – precum și a numeroși invitați.

Evenimentele derulate pe parcursul celor șase zile la Moniom au reafirmat nevoia stringentă a credincioșilor noștri de a fi împreună, de a petrece un timp binecuvântat în rugăciune, socializare și de întoarcerea la tradițiile și învățăturile strămoșilor. Cu adevărat, pe parcursul acestor zile, mai intens ca oricând, Hristos a fost prezent în mijlocul și în viața „tinerilor de toate vârstele” care iubesc bisericuța ocrotită de Sfinții Arhangheli de la Moniom.

Data: 14 noiembrie 2017 • Vizualizări: 706