Credință și istorie-Biserica și Școala

Credință și istorie-Biserica și Școala
Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, primul dintre cei chemaţi la apostolat ( în 30 noiembrie) şi sărbătoarea Unirii celei mari ( în 1 decembrie) au dat prilejul manifestării ce s-a desfăşurat vineri, 28 noiembrie, în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din cartierul reşiţean Lunca Bârzavei, într-un parteneriat vechi şi statornic între Biserică, Şcoala Gimnazială nr.7 şi Secţia „Vârsta a treia” a Bibliotecii Municipale Reşiţa
Autor: Protopop Petru Berbentia
importante pentru poporul român sunt sărbătorite la sfârşit de noiembrie şi început de decembrie. Este vorba de prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, primul dintre cei chemaţi la apostolat ( în 30 noiembrie) şi sărbătoarea Unirii celei mari ( în 1 decembrie). Cele două sărbători au dat prilejul manifestării ce s-a desfăşurat vineri, 28 noiembrie, în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din cartierul reşiţean Lunca Bârzavei, într-un parteneriat vechi şi statornic între Biserică, Şcoala Gimnazială nr.7 şi Secţia „Vârsta a treia” a Bibliotecii Municipale Reşiţa.

Evenimentele au fost marcate în mod special de elevii clasei a VI-a A, clasă îndrumată de profesoara Diana Ortensia Raţiu, dar şi câţiva elevi din clasa a VIII-a B, ce au ţinut să fie prezenţi în biserica parohială la aceste clipe de aducere aminte a istorie noastre creştine şi naţionale. Şi pentru a sublinia acest aspect patriotic, atât elevii cât şi profesoara Diana Ratiu şi profesorul Ilie Bădescu – cei care predau Religie în şcoală, au fost îmbrăcaţi în costume populare sau doar în ii româneşti.

În prima parte a „lecţiei deschise”, prof. Diana Raţiu a explicat într-un mod atractiv, prin prezentarea unui program media, tot ce se ştie despre viaţa şi activitatea Sfântului Apostol Andrei, subliniind în chip deosebit activitatea desfăşurată de Sfântul Apostol ca şi încreştinător al românilor. Tradiţia noastră bisericească spune că, după Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au plecat să propovăduiască pe Hristos în toată lumea. Sfântul Andrei a plecat în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, dar şi la nord de Dunare, în Sciţia Mică (adică Dobrogea) şi până în Crimeea. În toate aceste locuri a zăbovit şi, cu ajutorul lui Hristos, a întemeiat comunităţi creştine, a sfinţit episcopi şi preoţi şi a adus învăţătura cea nouă şi mântuitoare. Sfânta Tradiţie spune că Sfântul Andrei a murit muceniceşte, fiind răstignit pe o cruce in forma de X la Patras, în apropiere de Corint.

Prezentarea profesoarei Diana Raţiu a cuprins numeroase fotografii ale bisericilor închinate Sfântului Andrei dar şi o seamă de imagini despre peştera Sfântului Andrei din Dobrogea, precum şi frumoasei biserici ce s-a construit acolo. Pentru că prezentarea a fost interactivă, elevii au răspuns unor întrebări şi au auzit informaţii suplimentare de la părintele Petru Berbentia, gazda evenimentului. Partea a doua a manifestării a cuprins o lecţie extrem de interesantă despre momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Tot printr-o prezentare multimedia, profesorul Ilie Bădescu a făcut o incursiune în istoria poporului român, punctând toate evenimentele ce au avut ca finalitate adunarea istorică de la Alba Iulia, adunare în care toţi delegaţii prezenţi au rostit într-un glas: „Noi vrem să ne unim cu Ţara!” Au fost prezentate numeroase fotografii cu documente ale frământării luptătorilor unionişti din toate teritoriile locuite de cei ce vorbim aceaşi limbă, fiind amintite şi evenimentele din Basarabia şi Bucovina, dar şi cele din Banat.

În finalul acestei acţiuni de credinţă şi istorie, părintele Petru Berbentia a expus câteva păreri despre românii de dincolo de fruntariile Ţării, care au rămas sub străini şi după Unirea cea Mare, făcând referire directă la conaţionalii noştri din Voivodina, Timoc, Morava şi Ţinutul Homolie din Serbia de sud-est.

Pentru a întregi lecţia, protopopul Petru Berbentia a cântat copiilor o melodie ce a însoţit pe români la Alba Iulia. Este vorba de „Polieleul de la Alba Iulia”, cântare rămasă în arhiva sentimentală şi patriotică a românilor din satele Obreja şi Var, de pe Valea Bistrei. De asemenea, a oferit din partea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, iconiţe cu Sfântul Apostol Andrei. Şi pentru ca elevii să se bucure deplin, dar şi pentru că ei sunt o prezenţa permanentă la bibliotecă, doamna Elisaveta Berbentia, de la biblioteca municipiului Reşiţa, a oferit copiilor dulciuri. S-a încheiat astfel încă o zi în care copiii au fost prezenţi în biserică şi au învăţat ceva foarte important: suntem creștini și români și trebuie să fim mândri de asta!

Data: 29 noiembrie 2014 • Vizualizări: 914