Credința și patriotismul – bucuriile tinereții noastre”

Credința și patriotismul – bucuriile tinereții noastre”

Album foto
Peste 100 de tineri din centrele de tineret ale eparhiei au participat la manifestările închinate Zilei Naționale la Alba Iulia
Autor: Anastasia Coste
După ce, în seara de 30 noiembrie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a concertat la festivalul de colinde și cântece patriotice de la Anina, intrând în atmosfera sărbătorii ce va urma, ziua de 1 decembrie ne-a prins în capitala spirituală a României, unde a avut loc unirea noastră: Alba Iulia. Ne-am întâlnit în Catedrala Episcopală din Caransebeș, unde toți cei 100 de tineri cărășeni au rostit rugăciunile de drum, apoi am plecat îmbrăcați în porturi populare, fluturând steagul național și pe cel al episcopiei, dar și ținând în mâini pancarte înfățișându-l pe primul episcop al Caransebeșului, Miron Cristea, care a participat la Marea Unire și care a devenit ulterior patriarh al României Unite.

Odată ajunși la Seminarul Teologic din Alba Iulia, am străbătut drumul spre catedrală cântând imnul de stat și alte cântece patriotice. Cu cât ne apropiam de catedrală, emoțiile se intensificau, oamenii din jur cântau cu noi, unii plângeau, iar atunci am conștientizat câtă putere are un grup de tineri în costume populare, care de ziua națională se află în locul potrivit. După ce am asistat la slujba de Te Deum, ne-am prins în horă și am pornit spre defilare.

George Lăpădat din Milcoveni, scrie despre ce a simțit la Alba-Iulia astfel: Ceea ce am trăit la Alba a fost românismul pur... Românismul ortodox, românismul autentic... Acel românism care a făcut ca națiunea noastră binecuvântată să reziste neîntinată atâtor veacuri de prigoană. Același „românism” l-a simțit și tânăra Ema Codea din Caransebeș, care ne spune: M-am simțit grozav în cele două zile "de Alba". Am simțit vie prezența Lui Dumnezeu prin colindele pe care le-am înălțat și, nu în ultimul rând, am simțit mai mult ca oricând că sunt româncă! Indiferent de soarta țării, eu trebuie să îmi păstrez patriotismul în suflet și credința să îmi crească în fiecare zi. Această experiență a fost o „filă de poveste".

Cred că sufletul oricărei țări îl constituie cei care au murit pentru ea. De aceea, întorcându-ne spre casă cu o zi după sărbătoarea tuturor românilor, ne-am oprit la Aiud, pentru a ne aminti de martirii noștri. Pășind în locul în care sute de oameni, de tineri au suferit pentru ca noi să fim azi liberi, am înțeles că moștenirea lăsată trebuie dusă mai departe. Numele scrise pe pereții capelei de la Râpa Robilor transmit cel mai puternic mesaj: ”noi ne-am luptat pentru credință și dreptate. Voi vă luptați cu uitarea”.

Călătoria la Alba-Iulia ne-a generat puternice sentimente de apartenență și ne-a transformat într-o adevărată familie. Dina Andreea,o tânără din Reșița, aflându-se pentru prima dată în formația noastră, a mărturisit că nu s-a simțit nicio clipă ca o străină, ci a întâlnit niște oameni voioși, uniți și cu credință tare, și așteaptă cu drag o nouă întâlnire.

Data: 6 decembrie 2016 • Vizualizări: 605