Credincioșii din Băile Herculane împreună în rugăciune cu ierarhul lor

Credincioșii din Băile Herculane împreună în rugăciune cu ierarhul lor

Album foto
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a ales ca în Duminica Fiului Risipitor să fie alături de credincioșii Parohiei „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
Duminica Fiului Risipitor a fost o zi deosebită pentru credincioșii Parohiei „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane, deoarece Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a ales ca în această duminică să fie alături de comunitatea de aici. Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, la care au participat un număr însemnat de credincioși. La momentul potrivit părintele Constantin Cilibia a ținut cuvântul de învățătură despre pericopa evanghelică a duminicii.

La final Preasfințitul Părinte Lucian a transmis celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, îndemnându-i să rămână în continuare atașați de viața autentică duhovnicească în Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Aici există totuși un nucleu de oameni, de credincioși care participă în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta Liturghie și am constatat că părintele protopop Nicolae Pereș, căt și părintele Constantin, cei care slujesc aici, țin mereu candela aprinsă. Însă, trebuie să facem mai mult, astfel încât oamenii care sunt departe de Dumnezeu să se întoarcă și atitudinea fiului risipitor din evanghelia de astăzi să fie atitudinea pe care o urmăm noi și ceilalți frați ai noștri, care se află departe de casa Părintelui Ceresc. I-am îndemnat astăzi pe credincioșii prezenți la biserică să fie mai atenți cu tot ceea ce înseamnă relația personală cu Dumnezeu, viața duhovnicească autentică, să fie mai atenți cu cei din casele și familiile lor și să-i atragă pe toți la adevărata viață în Hristos, căci fără Dumnezeu nu putem face nimic”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Prima biserică din zid ridicată în Băile Herculane l-a avut ca și ctitor pe protopopul Nicolae Stoica de Hațeg, cronicarul Banatului. Pentru că această biserică așezată în parcul central al stațiunii a incomodat planurile de urbanizare a localității, planuri avute de către autoritățile austriece pe la jumătatea secolului al XIX-lea, această biserică a fost demolată. Însă la scurtă vreme în anul 1864 s-a construit actuala biserică. În primul rând este importantă pentru că a fost prima biserică din Banatul de sud ce s-a construit în secolul al XIX-lea, în stil bizantin și în al doilea rând este importantă pentru că deservește, pe lângă nevoile spirituale ale credincioșilor parohiei și credincioșii veniți din toate colțurile țării, la tratament, în această stațiune. Biserica a fost construită în anul 1864 și este zidită din piatră și căramidă, în stil bizantin, în formă de cruce greacă, cu cupolă centrală.


Data: 13 februarie 2017 • Vizualizări: 1092