„Credinţă şi cultură” la Moniom

„Credinţă şi cultură” la Moniom

Album foto
În perioada 7-9 noiembrie, la Moniom s-au desfăşurat manifestări în plan religios şi artistic ocazionate de prăznuirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Autor: Serviciul Social-Misionar
Pentru al doilea an consecutiv, în perioada 7-9 noiembrie, la Moniom, localitate componentă a municipiului Reşiţa, s-au desfăşurat manifestări în plan religios şi artistic ocazionate de prăznuirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil – ocrotitorii lăcaşului de cult, dar şi ai satului.

Hramul bisericii – prilej de rugăciune şi comuniune

La fel ca odinioară, în satul românesc de altă dată, hramul bisericii constituie un moment special din viaţa comunităţii, moment marcat printr-o apropiere mai mare de Dumnezeu, dar şi prin reîntregirea familiilor cu cei plecaţi departe de casă.
Şi la Moniom, deşi tradiţionala rugă bănăţeană are loc în timpul verii, fii satului se întorc de hramul Bisericii, pentru rugăciune, reîntâlnirea cu cei dragi, dar şi spre pomenirea înaintaşilor trecuţi la Domnul. Cu acest moment – al pomenirii în cimitirul satului al credincioşilor trecuţi în veşnicie – a început şi anul acesta sărbătoarea satului. Astfel, vineri 7 noiembrie, la orele apusului de soare, a avut loc slujba de pomenire a morţilor, urmată de săvârşirea, în biserica satului, a slujbei Vecerniei celei mari cu Litie. La final, cei care au dorit, au rămas să se spovedească pentru a se pregăti aşa cum se cuvine pentru Sfânta Liturghie de a doua zi.

Sâmbătă, 8 noiembrie, un număr mare de credincioşi, mulţi dintre ei fiind copii şi tineri, au umplut biserica, petrecând momente de rugăciune şi înălţare sufletească la Slujba Sfintei Liturghii. Bucuria a fost deplină atunci când, la momentul potrivit, mulţi dintre ei, mai ales copii şi tineri, s-au unit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Şi a doua zi, duminică 9 noiembrie, după ce au participat la slujba Acatistului Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, fiii satului, alături de alţi credincioşi din municipiul Reşiţa s-au reîntâlnit în biserică, la Sfânta Liturghie. La orele serii biserica a devenit din nou neîncăpătoare pentru credincioşii dornici să participe la Taina Sfântului Maslu oficiată de un sobor de preoţi din Reşiţa, Bocşa şi Oraviţa. În acest fel s-a încheiat şirul celor trei zile de rugăciune şi comuniune duhovnicească în biserica satului, un prilej de urcuş duhovnicesc pregătitor pentru Postul Naşterii Domnului care se apropie.

Copiii şi tinerii – o prezenţă vie în viaţa Bisericii

Pentru copiii şi tinerii, membri ai Centrului de tineret din localitate, hramul Bisericii a constituit un motiv în plus de sărbătoare, Sfinţii Arhangheli fiind şi ocrotitorii centrului. Astfel că, alături de participarea în număr mare la sfintele slujbe de la biserică, cei mici au marcat printr-un program artistic sărbătoarea ocrotitorilor centrului. Sâmbătă, 8 noiembrie, la orele după-amiezii, sub coordonarea prof. Georgiana Ciucur, copiii au prezentat un spectacol artistic tematic de toamnă, compus dintr-o piesă de teatru, poezii şi cântece specifice anotimpului. Prestaţia artistică a copiilor a fost din plin apreciată de publicul numeros şi a fost punctată de intervenţii pline de umor ale domnului Cornel Franţi – fiu al satului care a readus în atenţie satul bănăţean de altă dată. La finalul spectacolului, toţi copiii au primit premii din partea coordonatorilor centrului, fiind premiată totodată şi echipa câştigătoare a concursurilor educative şi artistice desfăşurate în acest an la centrul de tineret.

După acest moment a fost vernisată expoziţia cu lucrările de sculptură realizate de copii în cadrul cercului de sculptură în lemn desfăşurat sub coordonarea artistului plastic George Molin care a expus şi o parte din lucrările sale cu tematică religioasă. În cadrul expoziţiei au fost, de asemenea, expuse icoanele realizate de copii în cadrul şcolii de vară desfăşurată la Moniom în luna august. La orele serii, cei mici au fost răsplătiţi de coordonatorii lor cu o agapă în sala de activităţi a centrului unde au putut să-şi povestească amintiri de pe parcursul acestui an şi să-şi făurească noi planuri pentru perioada următoare.

„O biserică frumoasă este o biserică plină de credincioşi care se roagă pe de o parte, dar şi o biserică în care copiii şi tinerii vin, se roagă, se împărtăşesc cu Sfintele Taine şi, într-un cuvânt, sunt o prezenţă vie, pe de altă parte. De o astfel de biserică – frumoasă şi vie – o adevărată sărbătoare în comunitate, am avut parte şi în acest an de hramul Bisericii, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, a Maicii Domnului şi prin mijlocirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii noştri”, a concluzionat la finalul celor trei zile părintele paroh Mihai Ciucur.

Data: 10 noiembrie 2014 • Vizualizări: 622