Credinţă şi istorie pentru toţi

Credinţă şi istorie pentru toţi

Album foto
La sfârșitul săptămânii trecute, în perioada 17-19 mai, 35 de copii cu vârste între 7-14 ani de la centrele sociale și de tineret din Reșița și Oravița au participat la activitățile derulate în cadrul proiectului „Credință și istorie pentru toți”
Autor: Serviciul Social-Misionar
Acțiunea s-a desfășurat sub forma unei excursii tematice de trei zile oferită gratuit participanților, care a cuprins vizitarea mai multor obiective de interes religios și istoric din Țara Hațegului.

În prima zi toți cei participanți au primit binecuvântarea Preasfințitului Lucian, episcopul Caransebeșului, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului”, care și-a exprimat cu această ocazie bucuria de a vedea tineri și copii preocupați de credința și istoria trecutul nostru. După întâlnirea de suflet cu ierarhul locului copiii au plecat spre Sarmisegetuza, locul unde au fost cazați și unde, până la finele zilei, au participat la activități distractive și la jocuri în aer liber organizate de cadrele didactice și voluntarii însoțitori.

În prima parte a zilei de sâmbătă participanții au vizitat Mănăstirea Colț și au făcut o drumeție prin pădure până la Cetatea Colț, vestitul „Castel din Carpați” al lui Jules Verne. În timpul urcușului până la cetate copiii au avut parte de un moment deosebit când, după ce s-au rugat alături de preot și de ceilalți însoțitori, ploaia care se pornise a lăsat locul unui soare vesel care i-a încredințat și mai mult de puterea rugăciunii făcută cu inimă curată. Lângă ruinele cetății colț copiii au ascultat o prezentare interactivă a locului unde se aflau, realizată cu de prof. Gheorghe Szeneszy.

În a doua parte a zilei copiii au avut ocazia să-l cunoască pe părintele Arsenie Boca și să se închine la mormântul său de la mănăstirea Prislop devenit un însemat loc de pelerinaj. În continuare, copiii s-au închinat în peșterea în care s-a nevoit Sfântul Ioan de la Prislop, ambele momente fiind marcate de explicațiile oferite de Mihai Ciucur, inspectorul pentru activităţile cu tinerii al Episcopiei Caransebeşului, oferindu-le tuturor dovezi clare ale sfințeniei dobândite printr-o viață curată, închinată lui Dumnezeu.

Duminică, în ultima zi, după momentele de rugăciune din cursul dimineții, copiii au vizitat complexul arheologic Sarmisegetuza Ulpia Traiana unde au avut, din nou, parte de moment inedit, fiind implicați prin jocuri de rol în prezentarea și cunoașterea istoriei acestor locuri. În continuarea programului copiii au participat la jocuri și concursuri în aer liber împreună cu organizatorii, iar la final, au vizitat biserica–monument de la Densuș. La orele serii cu toții au ajuns la casele lor mai folosiți, cu regretul că excursia s-a terminat, dar și cu promisiunea că vor mai urma și altele.

„Toate activitățile din aceste zile, începând cu pelerinajele la locuri cu însemnătate duhovnicească, continuând cu vizitarea unor mărturii ale trecutului neamului și terminând cu jocurile și activitățile instructive și de socializare, au avut în centrul lor credința ortodoxă și evidențierea lucrării și a prezenței lui Dumnezeu în viața noastră. Cu toții, indiferent de starea materială și socială, copii și organizatori deopotrivă, am plecat la casele noastre folosiți și întăriți în convingerea că valorile noastre ortodoxe, prezentate cu predilecție în aceste zile, sunt „rețeta” cea mai sigură spre dobândirea fericirii și a împlinirii pe care cu toții ne-o dorim”, a arătat Mihai Ciucur, inspectorul pentru activităţile cu tinerii al Episcopiei Caransebeşului.

Acțiunea a fost organizată de Sectorul Social – filantropic, misionar și activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului, prin structurile sale Asociația „Ioan Popasu” și Centrul de Incluziune Socială, în parteneriat cu Asociația „Sfânta Ecaterina” din Oravița, dar și cu sprijinul unor oameni de bine din municipiul Reșița.

Data: 21 mai 2013 • Vizualizări: 722