Crucea-monument istoric din Scăiuș a fost sfințită

Crucea-monument istoric din Scăiuș a fost sfințită

Album foto
O cruce foarte veche, monument istoric, a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sămbătă, 18 martie, în Parohia Scăiuș, Protopopiatul Reșița
Autor: Serviciul Prezidial
O cruce foarte veche, monument istoric, a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sămbătă, 18 martie, în Parohia Scăiuș, Protopopiatul Reșița. Sfânta Cruce restaurată în ultima vreme a fost încadrată în altarul de vară ce a fost construit de curând în curtea bisericii parohiale. Întâmpinat de clerici și credincioși Preasfințitul Părinte Lucian a mers în altarul de vară unde a oficiat slujba de sfințire a sfintei cruci.
În continuare Ierarhul a săvârșit în sfântul locaș cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” slujba Vecerniei cu Litie a Duminicii închinate Sfintei Cruci. La finalul sfintei slujbe Părintele Episcop Lucian a hirotesit sachelar pe părintele paroh, iar clericilor care au slujit în Parohia Scăiuș și celor care sunt din localitate, precum și tuturor celor care s-au implicat la lucrările bisericii, le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

Fiind la jumătatea postului și în ajunul duminicii închinate sfintei cruci Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți după sfintele slujbe despre asumarea crucii a fiecărui om și purtarea ei cu demnitate. „Mă bucur foarte mult că în această seară, în ajunul duminicii crucii am sfințit o cruce și cu toții atunci când privim la cruce ne aducem aminte de Cel care a fost răstignit pe ea, de Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care pentru noi și-a purtat crucea pe dealul Golgotei și a răstignit păcatele întregii omeniri. Nu avea păcate Mântuitorul, dar și-a asumat păcatele noastre și după ce și-a purtat singur crucea, le-a răstignit ca noi să dobândim viață veșnică în Împărăția Sa. Trebuie să ne însușim și noi cuvântul evangheliei duminicii a treia din Postul Mare și să încercăm în această viață, din ce în ce mai complicată, să ne lepădăm de noi înșine, să nu mai fim egoiști și să iubim pe toți oamenii, să ne înțelegem cu toți indiferent de etnie sau confesiune și apoi cu multă dragoste de Dumnezeu, cu responsabilitate și demnitate să ne purtăm crucea vieții noastre pe care Domnul ne-a dat-o atunci când ne-am botezat în numele Lui”, a arătat Preasfințitul Lucian.

În localitate a existat o bisericuță de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în anul 1726. Biserica actuală, cu același hram, a fost ridicată în 1936, păstrându-se de la vechea biserică un clopot. În anul 1892 biserica a fost pictată de către Constantin Savin. Biserica parohială a fost târnosită la data de 12 septembrie 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Parohia Scăiuș este misionară, numără 70 de familii cu 203 credincioși și este păstorită din anul 2008 de către părintele Cristian Guran.


Data: 20 martie 2017 • Vizualizări: 1514