Militarii români pomeniți la Caransebeș

25 October 2021 Off By Pavel Canea
Militarii români pomeniți la Caransebeș

Luni, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost săvârșită o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a militarilor români și au fost pomeniți și toţi eroii şi soldaţii căzuţi pe câmpurile de luptă din toate timpurile și din toate locurile.

Sfânta slujbă a fost oficiată în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Părintele consilier a arătat la final că și în aceste vremuri de dezechilibru sanitar, când nu sunt permise manifestări publice, Biserica trebuie să-și îndeplinească misiunea și să aducă recunoștință prin rugăciune eroilor neamului nostru.

„Chiar și în aceste circumstanțe de restricții în care nu se organizează evenimente comemorative publice, Biserica își îndeplinește rolul ei atât pentru sănătatea celor care se află în boală, dar și pentru pomenirea celor care s-au jertfit pentru noi. De aceea s-a săvârșit la Catedrală într-un cerc restrâns slujba de pomenire pentru eroii neamului. Această slujbă de pomenire reprezintă recunoștința noastră, iar recunoștința nu poate fi suspendată indiferent de perioada în care ne aflăm. Dacă libertatea noastră nu ne este suspendată, dacă bucuria de a trăi într-o țară liberă, unită și cu perspective de viitor, cu atât mai mult nu ne putem suspenda nici recunoștința pentru acești eroi care s-au jertfit pentru noi. Prin tot ceea ce am făcut astăzi, memoria și recunoștința noastră rămâne actualizată”.

După momentul de rugăciune a fost depusă o jerbă de flori la monumentul Generalului Ioan Dragalina din parcul cu același nume, ce se află în centrul municipiului Caransebeș.  

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. La 25 octombrie 1944, odată cu eliberarea orașului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupația germano-maghiară și anularea consecințelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.