Cursuri de specializare DOCPAT la Caransebeş

Cursuri de specializare DOCPAT la Caransebeş
În perioada 12 – 19 martie 2012, la Caransebeş, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Lucian, continuă cursurile de specializare şi perfecţionare privind gestiunea şi clasarea bunurilor culturale mobile şi imobile.
Autor: Pr. Valentin Popovici
Cursanţii reprezintă seria I, grupa II –a, respectiv preoţi slujitori, selectaţi din protopopiatele Reşiţa şi Oraviţa. Grupul ţintă este axat pe completarea şi realizarea în format electronic a unui bun de patrimoniu cultural în sistem de fişe DOCPAT.

Una dintre funcţiile aplicaţiei DOCPAT permite exportarea unor fişe de obiect sau înregistrări din arhiva documentară. Dezvoltarea bazelor de date privind patrimoniului cultural mobil din unităţile de cult ale Episcopiei Caransebeşului oferă posibilitatea de a le cerceta, cunoaşte sau valorifica importanţa mult mai bine, printr-un sistem de date la nivel naţional care să cuprindă toate elementele cercetării la obiect. Inventarierea, cercetarea ştiinţifică şi evidenţa informatizată a bunurilor culturale şi a colecţiilor cu importanţă documentară, istorică, artistică, religioasă ale cultelor reprezintă aşadar un obiectiv strategic important.

Rigoarea pe care o presupune activitatea instituţiilor bisericeşti din domeniul patrimoniului cultural naţional este indisolubil legată de realizarea evidenţei informatizate a tuturor bunurilor mobile şi imobile clasate, a stadiului de realizare a unor programe de promovare, a costurilor şi a tuturor surselor de finanţare ceea ce demonstrează faptul că exigenţa acurateţei evidenţei bunurilor clasate trebuie să fie asumată de specialişti în domeniu, adică exact ceea ce îşi propune acest proiect.

În total vor deveni acreditaţi în acest domeniu un număr de 40 de clerici din Episcopia Caransebeşului, selectaţi din toate cele patru protopopiate.

Data: 14 martie 2012 • Vizualizări: 925