Daruri şi colinde pentru bolnavii din spitalele reşiţene

Daruri şi colinde pentru bolnavii din spitalele reşiţene
Marţi, 21 decembrie 2010, PS Lucian Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în municipiul Reşiţa, în vizită la cele trei spitale
Autor: Pr. Valentin Popovici
Începând cu orele 12.00, PS Lucian al Caransebeşului, însoţit de pr. ic stavr. Călin Ianchiş, consilier social-misionar, au vizitat mai întâi bolnavii internaţi în toate cele trei spitale ale oraşului, aducând mângâiere şi alinare sufletească tuturor celor suferinzi. Vizita pastoral-misionară a debutat, mai întâi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă nr. 1, unde, ierarhul a fost întâmpinat de d-l director, medicul Dumitru Secăşan, alături de alţi colegi şi personal medical. După cuvântul de „Bun venit!”, programul a debutat cu un concert de colinde, susţinut de corul preoţilor protopopiatului Reşiţa, coordonat de pr. on. prot. Nicolae C. Mirişan.

A urmat apoi vizita la toate secţiile şi saloanele, unde ierarhul a binecuvântat şi i-a încurajat pe toţi cei aflaţi în suferinţă. Darurile oferite au întărit încrederea că lucrarea misionară a bisericii îi are în vedere întotdeauna pe cei aflaţi în necazuri şi nevoi. În cadrul acestei unităţi funcţionează prima capelă de spital din Municipiul Reşiţa, având ca ocrotitor pe „Sf. Iosif cel Nou de la Partoş”, şi care îl are ca slujitor pe pr. Laurenţiu Virgilius Mateia. De asemenea se află în curs de finalizare o bisericuţă, menită să găzduiască, mult mai mult pe cei dornici de rugăciune, aflaţi internaţi pe anumite perioade în tratament şi refacere în acest spital. Boala este o stare de fapt nedorită iar rezultatul ei poate duce uneori la cădere în deznădejde şi în anumite cazuri poate afecta întreaga viaţă a omului. Referitor la această stare de suferinţă şi de mare încercare sufletească PS Lucian a spus: „Când ne simţim bolnavi trebuie să mergem la doctor şi bine facem. Dumnezeu îi dă doctorului înţelepciune, cunoştinţe şi pricepere, pentru a ne trata, dar să nu uităm şi de doctorii sufleteşti care se roagă în permanenţă pentru noi”.

A urmat apoi vizita la Spitalul Judeţean Staţionar nr. 2. Aici, în capela „Sf. M. Muc. Ecaterina”, ierarhul a fost întâmpinat de părintele slujitor Sorin Buşoi, care în fruntea unui grup bine organizat şi format din personal şi credincioşi aflaţi internaţi pe perioade mai îndelungate, au surprins prin mulţimea şi frumuseţea colindelor prezentate distinşilor oaspeţi. A urmat vizita pe la saloane, împărţindu-se daruri şi calendare, atât bolnavilor internaţi cât şi personalului auxiliar.

De asemenea PS Lucian a dialogat şi încurajat pe toţi cei aflaţi în grea încercare. A treia vizită, şi ultima, a avut loc la Spitalul Judeţean Staţionar nr. 3. În capela închinată „Sf. M. Muc. Pantelimon”, un grup numeros de personal medical şi bolnavi aflaţi în tratament, l-a aşteptat cu multă răbdare şi emoţie, pe ierarhul locului, întâlnire care în ultimii ani a devenit o tradiţie binemeritată. Şi aici, corala preoţilor reşiţeni, a adus prin colindele intonate, mesajul naşterii lui Mesia. Aceleaşi daruri au răsplătit osteneala ascultătorilor, care cu lacrimi în ochi, au trăit bucuria de a primi urarea de bine şi de „Sărbători binecuvântate” de la ierarhul caransebeşan.

La final, PS Lucian a concluzionat: „Medicul trebuie să ţină seama şi de credinţa pacientului, rugăciunea fiind instrumentul acestuia de a se vindeca sufleteşte. Ea îi aduce un sentiment de uşurare şi alinare, de încredere în capacitatea medicului de a-l vindeca trupeşte”. Amintim că, asistenţa religioasă la această capelă este asigurată de preotul Ioan Cheregi.

Data: 22 decembrie 2010 • Vizualizări: 851