Delegație a Episcopiei Caransebeșului la Tambach-Dietharz în Germania

Delegație a Episcopiei Caransebeșului la Tambach-Dietharz în Germania

Album foto
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, o delegație a Episcopiei Caransebeșului a efectuat o vizită în Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, în localitatea Tambach-Dietharz
Autor: Serviciul Prezidial
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, o delegație a Episcopiei Caransebeșului a efectuat o vizită în Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, în localitatea Tambach-Dietharz. Astfel părintele Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar, părintele Călin Ianchiș, inspector eparhial, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, precum și o delegație de credincioși condusă de primarul orașului Anina Gheorghe Românu, s-au aflat în perioada 12-14 iunie, în mijlocul credincioșilor români, care locuiesc și muncesc în Tambach-Dietharz.

Programul a început vineri, cu o vizită la Primăria orașului Tambach, unde au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadei Române la Berlin, reprezentanți ai Consiliului Județean Gotha și reprezentanți ai Primăriei Tambach. În continuare a avut loc o expoziție comună de tablouri, fotografii, pictură și costume populare tradiționale românești, dar și germane, organizată în sala primăriei. Seara s-a încheiat cu o manifestare culturală de folclor românesc.

Sâmbătă, începând cu ora 10:00 în Bergkirche a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înconjurat de un sobor de preoți, format din pr. consilier Gabriel Gozman, pr. inspector Călin Ianchiș, pr. Alin Muntean, de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Anina, pr. paroh Bogdan Florin Buta, de la Parohia Erfurt și Ierom. Dr. Med. Atanasie Alexandru Ulea, de la Parohia Chemnitz. La Sfânta Liturghie a fost prezent și ÎPS Mor Severius Moise, Mitropolitul Europei, primul mitropolit și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe siriacă-antiohiană. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La orele serii a avut loc un spectacol folcloric de muzică și dansuri specifice zonei, dar și un moment artistic românesc.

Duminică a fost oficiată Sfânta Liturghie în Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Erfurt de către părintele paroh Bogdan Florin Buta, împreună cu preoții invitați de la Caransebeș. Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a înfrumusețat cântarea la Sfânta Liturghie.

Scopul vizitei la Tambach-Dietharz din Germania a fost de a înființa și consolida o parohie ortodoxă pentru credincioșii români aflați în această localitate. Trebuie precizat că în localitatea Tambsch, din Munții Thuringiei, există o comunitate de aproximativ 300 de locuitori originari din orașul Anina, județul Caraș-Severin.

Oaspeții din România au oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, pentru credincioșii din Tambach, mai multe daruri: acoperăminte pentru Sfânta Masă, Liturghier, Molitfelnic, Sfânta Scriptură, Cruce de binecuvântare, cădelniță, precum și icoane pentru biserică, iconițe și pliante. De asemenea Înaltpreasfințitului Mitropolit Serafim și primarului din Tambach Marco Schütz, i-a fost oferit din partea Preasfințitului Părinte Lucian o mapă, o medalie și un album cu aniversarea a 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe din Caransebeș.

Vizita în Tambach-Dietharz a fost prilejuită și de organizarea „Zilelor Orașului”, care s-au dorit a fi sărbătorite în comuniune, de către românii din Anina, județul Caraș-Severin, cu românii imigranți în Tambach. În perioada „Zilelor Orașului Tambach-Dietharz” au fost organizate târguri de produse alimentare tradiţionale din cele două localităţi, de produse meşteşugărești şi artizanale, expoziţii de pictură, fotografie şi costume populare, spectacole de muzică și dans, precum și concursuri sportive.

Orașul Tambach-Dietharz este situat în mijlocul Germaniei în landul Thüringen-Thuringia, la 200 de kilometri de Nurnberg, orașul celebrului proces și la 50 de kilometri de Weimar. În apropiere de Tambach se află orășelul Gotha, realizat după standarde tipic germane unde se păstrează bine conservată cetatea și castelul. În acest castel din Gotha este cel mai vechi teatru baroc din lume, încă funcțional.

Data: 16 iunie 2015 • Vizualizări: 962