Delegaţie elveţiană la Caransebeş

Delegaţie elveţiană la Caransebeş
O delegaţie a asociaţiei „Zukunft mit Rumanien” din Elveţia a fost prezentă la Caransebeş
Autor: Serviciul Social-Misionar
În perioada 5-12 noiembrie 2012, Centrul Eparhial din Caransebeş a primit vizita reprezentaţilor Asociaţiei „Zukunft mit Rumanien” din Elveţia. Patru reprezentanţi ai acestei asociaţii au fost oaspeţii sectorului social-misionar al Episcopiei Caransebeşului. Cu sprijinul asociaţiei eleveţiene, sectorul social-misionar al Eparhiei Caransebeşului, în parteneriat cu Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, desfăşoară proiecte sociale pentru persoanele defavorizate din oraşul de pe Timiş şi Sebeş.

Printre numeroasele colaborări, amintim „Masa pe roţi”, proiect în cadrul căruia un număr de treizeci şi trei de bătrâni primesc masa de prânz la domiciliu. Microbuzul cu care se asigură transportul hranei a fost primit cadou din partea asociaţiei elveţiene. Cantina socială a Centrului „Filaret Musta”, din cadrul Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeş, în cadrul căreia un număr de cincisprezece copii au asigurată masa de prânz. Cantina socială de la Societatea Femeilor Ortodoxe, unde un număr de douăzeci şi trei de copii primesc de prânz în sala de mese a asociaţiei. Şaptezeci de persoane devaforizate se bucură de serviciile unei spălătorii sociale în cadrul căriea acestora li se spală hainele, maşinile de spălat au fost primite gratuit din partea asociaţiei elveţiene. În fiecare an se fac cadouri de sărbători pentru şaptezeci şi cinci de familii. Acestora li se oferă pachete în ajunul sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte. Şcoala Duminicală a Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeş a fost amenajată tot cu sprijinul partenerilor elveţieni.

Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Caransebeş desfăşoară cu ajutorul partenerilor elveţieni mai multe proiecte. Programul de prevenire a abandonului şcolar la Grupul Şcolar Forestier din Caransebeş, prin care elevii din localităţile rurale sunt sprijiniţi de familii din Elveţia care le plătesc cazarea la internat şi masa la cantină. Elevii sunt monitorizaţi în ceea ce priveşte prezenţa la şcoală şi rezulatele a învăţătură. Pachete de Crăciun – acţiune fără discriminare. Se pregătesc pachete de Crăciun care conţin ciocolată, pixuri, caiete, caciuli şi fulare pentru copii de grădiniţă şi şcoală. În fiecare an se pregătesc şi se distribuie cel puţin 3200 de pachete, elevii care beneficiază de aceste cadouri sunt copii de la grădiniţele din oras şi elevii din clasele I-IV. Programul de igienă dentară prin care în fiecare an se distribuie la elevi de clasele primare periuţe şi pastă de dinţi, iar un cadru didactic alături de un medic stomatolog le prezintă copiilor importanţa acestei igiene.

Reprezentaţii asociaţiei elveţiene fac vizite periodice în Caransebeş pentru a se convinge de buna desfăşurare a proiectelor sociale realizate în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului şi Societatea Femeilor Ortodoxe şi pentru a afla noi oportunităţi de colaborare pentru ajutorarea persoanelor cu probleme sociale.

Data: 14 noiembrie 2012 • Vizualizări: 769